Nagyvilág

Kómából soha nem ébred fel csak úgy senki 27 év után

Mint arról korábban beszámoltunk, egy szaúdi nő teljesen visszanyerte tudatát, miután 27 évet töltött vegetatív állapotban. Ez az állapot hasonló a kómához, a különbség, hogy a betegek ilyenkor reagálnak a fájdalomra.

Munira Abdulla egy autóbaleset következtében szenvedett súlyos fejsérülést még 1991-ben, ekkor fia mindössze 4 éves volt. A buszon együtt utaztak, a nő a baleset során magához ölelte fiát, hogy megvédje az esetleges sérülésektől, aki így karcolásokkal megúszta, édesanyja azonban súlyos sérüléseket szenvedett, és órák teltek el, mire végre kórházba szállították.

Friedemann Müller, a nő kezelőorvosa a Spiegel Online című német lapnak az egész világot bejáró hírrel kapcsolatban arról beszélt, egy nagyon komplex esetről van szó.

A páciens minimális tudatállapotban volt, amit éber kómának is nevezhetünk. Ez annyit jelent, hogy képes volt ránézni bizonyos dolgokra, kiváltképp például a fia arcára. A hozzátartozók számára ez a klinikai állapot alig különböztethető meg a kómától, amikor a betegek egyáltalán nincsenek tudatuknál. A differencia csupán annyi, hogy minimális tudatállapotban ki tudják nyitni a szemüket. Kómából soha nem ébred fel csak úgy senki 27 év után

– magyarázta.

Arra a kérdésre, tévedés-e azt állítani, hogy a nő felébredt, a doktor úgy felelt,

ha arra gondol, hogy a páciens hirtelen felkelt, mint egy hosszú alvás után, ahogy mindenki teszi az reggelenként, akkor igen.

Mint mondta, a páciens fizikai és mentális állapota az ébredését megelőző hetekben rendkívüli módon javult. Mostanra pedig már kapcsolatba tud lépni a környezetével és visszatérhet a normális életéhez.

Friedemann Müller közölte, az eset szokatlan, de nem egyedülálló.

Az amerikai Terry Wallis történetét sokan jól ismerik. Ő húsz év éber kóma után kezdett el újra beszélni. De ez nagyon ritka.

Hogyan szülhetett a 14 éve kómában fekvő nő?
Nem is lenne lehetséges, hogy vegetatív állapotban teherbe essen.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik