Élet-Stílus

Azt hitte, csak influenzás, 10 nap múlva lábak és ujjvégek nélkül ébredt a kómából

A fiatal ausztrál nő még szerencsésnek is mondhatja magát, hogy életben maradt. Pedig egy védőoltással megelőzhető lett volna a baj.

Bárcsak tudtam volna, hogy van ellene védőoltás, és bárcsak az ingyenes lenne mindenkinek.

Így nyilatkozott az ausztrál sajtónak a 28 éves, Sydneyben élő Juttima Chinnasri, akinek élete az egyik pillanatról a másikra vált rémálommá. A nő először csak azt hitte, biztosan influenzás lett, amikor tavaly októberben egy éjszaka lázasan feküdt le aludni.

Másnap reggel azonban már kórházba kellett szállítani, miután sötét kiütések borították el a testét. A St George kórház orvosai azonnal közölték vele, hogy „nagyon, nagyon beteg”, miután a vizsgálatok bebizonyították, hogy a meningococcus B baktérium fertőzte meg.

A nőt az orvosok mesterséges kómába helyezték, és kétségbeesetten küzdöttek az életéért. Végül sikerült is megmenteniük. Amikor azonban tíz nappal később felébredt a kómából, közölték vele, hogy amputálniuk kellett a lábait, valamint az ujjait.

Alig akartam elhinni. Reméltem, hogy lesz más módszer, és nem kell elveszítenem a lábaimat és a kezeimet

mondta el a nő Daily Telegraph című ausztrál lapnak.

Chinnasri az elkövetkező három hónapot a kórházban töltötte, és nemrég engedték haza. Most szülei házában él, Sydneyben. A tolószékbe kényszerült nő azonban szerencsésnek tartja magát.

Csak arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy itt lehetek, sokkal rosszabb is történhetett volna.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás/vérmérgezés súlyos betegség, amely néhány óra vagy 1-2 nap alatt fejlődik ki, és a  a korai felismerés a beteg életét mentheti meg – olvasható az ÁNTSZ oldalán. A tünetek megjelenésétől számított 24-48 órán belül akár halált is okozó betegség  halálozási aránya Magyarországon 16% feletti, a túlélők 10-20%-a súlyos maradványtünetekkel gyógyul – írja a Házipatika.

Hazaküldték a sürgősségiről a kétéves gyereket, órákon belül meghalt
Az angol kisfiúnál fülgyulladást diagnosztizáltak. Tévesen.

A betegség elsősorban a csecsemőket, a kisgyermekeket, illetve a serdülőket-fiatal felnőtteket érinti, és Európában a meningococcus B és C szerocsoportja okozza a megbetegedések többségét, itthon évtizedek óta a B típus dominál – olvasható a Házipatika oldalán.

Chinnasri egy több ausztrál lapban is közzétett videóban arról beszélt, hogy bárcsak tudta volna, hogy a betegség ellen létezik bárki számára hozzáférhető védőoltás. És az ingyenes lenne. Ausztráliában ugyanis a  meningococcus baktérium összes típusa ellen ingyen adják be a védőoltást, csak a B-csoportosért kell külön fizetni. Tavaly Dél-Ausztrália állam lett az első, ami a meningococcus B elleni oltást is ingyen adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik