Nagyvilág

A Fidesz jövőjén áll vagy bukik a CEU maradása Magyarországon

Tegnap megkezdődtek a tárgyalások a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a CEU közötti együttműködésről, értesült a Népszava.

A TUM vezetésével egy, a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff által vezetett, professzorokból álló delegáció tárgyal. A kétnapos látogatáson elsősorban a két egyetem közötti kutatási, oktatási lehetőségekről egyeztetnek.

A CEU kommunikációs irodája megerősítette az egyetem rektorhelyettesének, Enyedi Zsolt korábbi kijelentését, miszerint csak akkor jöhet létre együttműködés bármilyen másik egyetemmel, ha a magyar kormány jogi garanciát ad arra, hogy a CEU amerikai diplomát kiadó képzései tovább működhessenek Magyarországon.

A lap fideszes forrása ezzel kapcsolatban közölte, a májusi európai parlamenti választásokig biztos nem várható komolyabb döntés a CEU-ról, ettől függetlenül folyamatos a kommunikáció a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) vezetése között. A meg nem nevezett forrás szerint ha úgy alakul,

Orbán Viktor nem fog presztízskérdést csinálni az ügyből.

Abban a kérdésben ugyanakkor a CEU és a lap fideszes forrása is egyetértett, hogy az egyetem sorsa nagyban függ attól, bent marad-e a Fidesz az EPP-ben. Utóbbira új európai parlamenti erőviszonyok lesznek hatással, így a július 2-i alakuló ülés előtt senki nem számít végleges döntésre.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik