Nagyvilág

Kovács a Reutersnak: nem változtatjuk meg a felsőoktatási törvényt a CEU miatt

Az Európai Unió nyomása ellenére a magyar kormány nem fogja megváltoztatni a felsőoktatási törvényt a CEU miatt

– ezt Kovács Zoltán nyilatkozta a Reutersnak. A kormányszóvivő hozzátette, hogy a kormány álláspontja az egyetemmel kapcsolatban nem változott.

Michael Ignatieff a CEU rektora a Klubrádiónak kedden azt nyilatkozta, az egyetem mindenképpen marad Magyarországon, bár azt még nem tudja, hogyan, mert még nem kaptak semmiféle garanciát az Orbán-kormánytól. Ettől függetlenül Ignatieff biztos abban, hogy nem zárják be a Nádor utcai kampuszt:

Aki öt év múlva idejön, még mindig itt találkozhat velünk. Most még nem látom pontosan, hogyan, de az biztos, hogy nem üldözhetnek el minket olyan könnyen.

Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára a CEU jövőjéről a napokban másképpen nyilatkozott, mint Kovács. Szél Bernadett kérdésére nemrég azt válaszolta, hogy a „Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik.”

Orbán Balázs szerint a kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét.

(kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik