Nagyvilág

Lefújták a Visegrádi Négyek és Izrael csúcsértekezletét

Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök. Hasonló bejelentést tett az izraeli kormány is.

Babis közölte Jeruzsálemben újságírókkal, hogy a V4-ek és Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

Az elmúlt napokban több cikkben is beszámoltunk arról, hogy Lengyelország és Izrael között feszült viszony alakult ki, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és ügyvezető külügyminiszterere, Jiszráel Kac sértő megjegyzéseket tett a lengyelek II. világháborús szerepe miatt.

Netanjahu azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”, Kac pedig azt, hogy a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

Az izraeli politikusok állításai óriási felháborodást keltettek a lengyel kormányban, ezért Mateusz Morawiecki miniszterelnök bejelentette, hogy Csehországgal, Magyarországgal és Szlovákiával ellentétben Lengyelország nem vesz részt a csúcstalálkozón. Orbán Viktor hétfőn délelőtt utazott el Jeruzsálembe.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Andrej Babis egy 2018-as V4-es találkozón, MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik