Nagyvilág

Lehet, hogy teljesen kihagyják a lengyelek a jeruzsálemi V4-es találkozót

Kapcsolódó cikkek

Vasárnap számolt be arról a sajtó, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök helyett Jacek Czaputowicz külügyminiszter képviseli Lengyelországot a visegrádi országok (V4) és Izrael kormányfőinek keddi, jeruzsálemi tanácskozásán. Moraviecki így kívánt tiltakozni az ellen, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”.

Elképzelhető azonban, hogy a lengyelek semmilyen formában nem fogják képviseltetni magukat a csúcstalálkozón, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt és reagálva Netanjahu mondataira – kijelentette, hogy a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

Kac ominózus kijelentése az i24 News izraeli rádióban hangzott el. Kac hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s ő minden izraelihez és miden zsidóhoz hasonlóan kijelentheti: „nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg”. Senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzanak, hogyan őrizzék halottaink emlékét – tette hozzá az ügyvezető külügyminiszter.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel a közszolgálati rádióban kijelentette: Kac szégyenletes előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet.

Ennek fényében a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (…) nagyon nagy kérdőjel áll.

Kac szavait vasárnap este Lengyelország izraeli nagykövete, volt államfői szóvivő, Marek Magierowski is megengedhetetlennek és rasszistának minősítette.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le. A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

A lengyel sajtó szerint Netanjahu a hét végén telefonon beszélt a lengyel miniszterelnökkel, és azt mondta neki, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán egyes lengyelekről beszélt.

(MTI)

Kiemelt kép: Benjámin Netanjahu, Europress/Maciej Luczniewski/NurPhoto 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik