Nagyvilág

NATO-főtitkár: Több orosz rakéta fogja fenyegetni Európát

A NATO-nak fel kell készülnie a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló nemzetközi szerződés (INF) nélküli világra, amelyben a jelenleginél több orosz rakéta fenyegeti Európát – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben kedden, a szövetséges országok védelmi minisztereinek másnap kezdődő tanácskozását megelőzően.

Az USA kihátrál a nukleáris leszerelést garantáló egyezményből
Donald Trump, az amerikai külügy és a NATO egyetért abban, hogy Oroszország rendszeresen megsérti a szerződés szabályait. Az INF-szerződésből kivonulással kényszerítenék egyeztetésre az oroszokat.

Sajtótájékoztatóján a főtitkár hangsúlyozta, a szövetség továbbra is kész arra, hogy folytassa a párbeszédet Moszkvával, ahogy ezt tette nemrégiben a NATO-Oroszország Tanács ülésének összehívásával, ugyanakkor az orosz fél nem adott megnyugtató válaszokat a rakétaprogramjára vonatkozó kérdésekre az Egyesült Államok és a NATO részéről.

Oroszország részéről nem tapasztalható szándék arra, hogy visszatér a megállapodásban foglaltak betartásához.

Moszkva továbbra is tagadja a megállapodás megszegését, noha évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű, új fejlesztésű rakétarendszer létezését –  mutatott rá Jens Stoltenberg.

Moszkva válaszaira és a szerződés betartására nagy szükség van, ugyanis a nukleáris fegyverrel is ellátható rakétarendszer létezése nagyban fenyegeti Európa és a szövetséges államok biztonságát

– fejtette ki a NATO-főtitkár. Jelezte, hogy az orosz fegyverfejlesztés ellenére az észak-atlanti szövetségnek nem áll szándékában újabb rakétákat telepíteni Európába.

Kiemelt kép: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik