Nagyvilág

Még mindig nem kizárt, hogy életben van a 10 napja kútba esett kisfiú

Tizedik napja küzdenek annak a kétéves spanyol kisfiúnak a kimentését, aki családja szeme láttára zuhant egy több mint száz méter mély kútba a dél-spanyolországi Andalúziában. Egyre kevesebb az esély, hogy a gyerek túlélte a megpróbáltatást, de az sem kizárt, hogy még életben van és a segítségre vár.

 Ez már nem mentőakció, hanem sokkal inkább egy humanitárius építőmérnöki munka

– erről beszélt Ángel García Vidal, a kútba esett kisfiú kimentésére felállított csapat vezető mérnöke szerdán, miután továbbra sem sikerült áttörést elérni a kétéves gyermek utáni kutatásban.

Julen Rosello még január 13-án esett be a jelöletlen nyílásba, amikor egy birtokon sétált szüleivel Totalán városában Málaga tartományban.

A kút átmérője meglehetősen keskeny, mindössze 25 centiméter, de több mint 100 méter mély, és ez jelenti a legnagyobb kihívást a gyerek megtalálásában.

A mentőcsapat tagjai először azt tervezték, hogy kiszélesítik a járatot, de az ötletet hamar elvették, mert félő volt, hogy a törmelékek a gyerek fejére hullanak, aminek életveszélyes következményei lehettek volna. Ezért azt találták ki, hogy a kúttal párhuzamosan lyukat fúrnak a Földbe.

A munkálatokat több tényező is rendkívül megnehezítette. Az érintett domboldal egyenetlen, ezért a tonnás munkagépeket nem volt egyszerű a helyszínre vinni, ráadásul a terveket többször is módosítani kellett a terület egyedi adottságai miatt. Mivel a terepről egyáltalán nem álltak rendelkezésre geológiai adatok, a fúrás során sokszor problémákba, egészen pontosan kőkemény gránitba ütköztek.

Ahhoz, hogy egyáltalán fúrni tudjanak, előbb 30 métert el kellett bontani a domboldalból, mert még a gépek nem lettek volna képesek 50 méteres mélységnél lejjebb haladni. A durva kőzetet a szerkezeteknek majdnem egy hétbe telt teljesen átütni, végül szerdán érték el a megfelelő mélységet. A folyamatot ezen a ponton tovább lassította, hogy a lyuk a vártnál szűkebbre sikerült, ezért ki kellett szélesíteni azt.

A járatot most kibélelik, hogy véletlenül se omoljon be, majd fémvázas kapszulákban engednek le bányamentőket, akik 40-60 perces váltásokban kézi erővel megkezdik összenyitni vízszintesen a két egymás mellett haladó járatot.

Bár a mentésben résztvevők közül már senki nem szeretne becslésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mennyi időbe telhet még, amíg eljutnak a kisfiúhoz, várhatóan az első bányászok leeresztésétől számítva 24 órán belül meg fogják találni a gyermeket.

A mentőakció precedens nélküli, nem lehet korábbi tapasztalatokra hagyatkozni, ezért is elég nagy a veszélye, hogy az ereszkedés közben komplikáció lép fel. A felszínen egy sürgősségi mentőorvosokból álló egység követi majd végig a fejleményeket, hogyha bármi történne, azonnal közbe tudjanak avatkozni.

https://twitter.com/imagine4ever/status/1085542609723056128

Az idő előrehaladtával az eseményeket egyre nagyobb médiaérdeklődés övezi. Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból és Portugáliából is a helyszínre érkeztek már újságírók, hogy percről percre tudósítsanak a fejleményekről. Emlékezetes, hasonló volt a helyzet tavaly a thaiföldi gyerekek és 2010-ben a chilei bányászok mentőakciójánál is. Utóbbi esetben még azt is élőben közvetítették, ahogy egyesével felszínre hozzák az embereket.

A rendkívüli sajtóvisszhangnak pszichológiai okai vannak, az olvasók a természetüknél fogva erősen rezonálnak olyan feszült hangulatú eseményekre, amikor az embernek a természettel és az idővel kell harcot vívnia, a küzdelem végkimenetele kiszámíthatatlan. Pláne úgy, hogy a középpontban egy gyerek van.

A kisfiú életben maradási esélyei óráról órára csökkennek, ugyanakkor továbbra sem reménytelen, hogy életben a felszínre tudják őt hozni.

Julen testét a beomló földdarabok miatt nem tudták kamerákkal megközelíteni és felvételt készíteni róla, így ételt is italt sem tudtak neki leküldeni a föld mélyére. Az akadályról a tűzoltóság tett közzé egy videót. Közben a fiú hajszálát és a baleset pillanatában nála lévő üdítő és rágcsálnivaló maradványait megtalálták a járatban.

Az Euronews-nak nyilatkozó gyermekorvosok szerint leginkább a kiszáradás fenyegeti a kisfiút, de Manuel Baca, a Quirónsalud Málaga kórház doktora hangsúlyozta, a túlélési esélyeit növeli az életkora.

A gyerekek gyakorlatilag mindennek ellenállnak, ellentétben a felnőttekkel. Amit egy újszülött kibír a szülőcsatornában, arra egy felnőtt sosem lenne képes. A gyerekek szervezete rendkívül jól alkalmazkodik a túléléshez minden környezetben

– mondta az orvos hozzátéve, hogy Julen amolyan félkómás állapotba is kerülhetett, hogy a lehető legkevesebb energia igénybevételével tudjon életben maradni.

https://twitter.com/currica19711/status/1086745657640173572

Ivan Carabo gyerekorvos az El Pais című spanyol lapnak korábban szintén arról beszélt, hogy egy csekély esély még mindig mutatkozik rá, hogy a gyerek él. Bár súlyos egészségügyi következményei lehetnek, hogy napok óta hidegben van, az alacsony hőmérsékletben az anyagcsere lelassul, az abnormálisan lassú légzés és a véráram lelassulása hozzásegítheti a túléléshez.

Bernardo Molto, a málagai polgárőrség szóvivője kedd este az AFP-nek arról beszélt,

azok, akik az életüket kockáztatják a kimentéséért, hisznek benne, hogy még életben van és hogy élve kiemelhetjük őt onnan. Ha nem így lenne, nem dolgoznának ilyen körülmények között.

https://twitter.com/PFEspana/status/1086681074296602624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1086681074296602624&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thelocal.es%2F20190122%2Fthe-images-that-tell-the-story-of-the-hunt-for-missing-julen

Julen szülei, José és Victoria érzi a spanyol nép támogatását, könnyeik és bánatuk az egész országra, már-már az egész világra hatással vannak. Tíz napja egy tapodtat sem mozdultak a kúttól, folyamatosan pszichológusok foglalkoznak velük.

Mostanáig csak a gyerek édesapja állt szóba a sajtóval, és szívszorongató részleteket árult el a pillanatról, amikor fia beesett a kútba.

A járatot két kő takarta. Amikor láttam, hogy közel megy hozzá, utána futottam. Aztán észrevettem, hogy az unokatestvérem – aki közelebb volt hozzá – a földre zuhant. Odarohantam a lyukhoz, a fiam sírt, és akkor hallottam utoljára. Azt kiabáltam neki, hogy apa szeret téged, és a testvéred segíteni fog rajtunk.

Julen testvére már nem él. A férfi a másik fiukra utalt, aki 2017-ben hároméves korában hunyt el. A parton sétáltak, amikor a szívbeteg gyermek szíve feladta a küzdelmet, és már nem tudták megmenteni az életét.

Europress/AFP/Jorge Guerrero

Ajánlott videó

Olvasói sztorik