Nagyvilág
A handout photo released by the US Department of Justice shows a photo taken in 1957 of Jakiw Palij, who reportedly served during 1943 as an armed guard at the SS slave-labor camp of Trawniki in Nazi-occupied Poland. - Palij concealed his service when he immigrated to the United States, and the US Department of Justice stated on July 31, 2003 that Acting Assistant Attorney General, Christopher A. Wray in New York has announced that a federal judge in Brooklyn has revoked the citizenship of Palij, now 79. (Photo by - / US DEPARTMENT OF JUSTICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US DEPARTMENT OF JUSTICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Meghalt az utolsó amerikai náci kollaboráns

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2019. 01. 12. 07:34

95 éves korában Berlinben meghalt Jakiv Palij, egykori náci őr, akit tavaly nyáron toloncoltak ki az Egyesült Államokból – írja az Euronews.

A férfi történetéről egy hosszabb cikkben számoltunk be augusztusban. Palij majd’ 70 évig élt az Amerikai Egyesült Államokban úgy, hogy senki nem tudta, hogy az eredetileg lengyel állampolgár Palij őr volt abban a trawniki munkatáborban, ahol 1943-ban mintegy hatezer zsidót lőttek agyon a náci katonák.

Mivel hazudott a bevándorlási hivatalnak, 2003-ban elvették Palij amerikai állampolgárságát és egy szövetségi bíró arról döntött, hogy a férfit ki kell toloncolni az országból azért, hogy az érintett országokban felelősségre vonhassák. Ez azonban technikailag nem volt lehetséges, ugyanis Palijt és feleségét se Németország, se Ukrajna, se Lengyelország nem akarta befogadni, az eljárást pedig amerikai földön nem lehetett lefolytatni.

Így tehát évekig semmi történt, majd 2018-ban hetekig tartó diplomáciai egyeztetések után végül Németország, annak ellenére, hogy az egykori őr sosem volt német állampolgár, felajánlotta, hogy befogadja Palijékat.

New York, 2018. augusztus 21.
2018. augusztus 20-i videofelvételről készített képen hordágyon viszik Jakiw Palijt New Yorkban. Az Egyesült Államok egy 2004-ben született rendelet nyomán őrizetbe vette, majd Németországba deportálta a 95 éves Palijt, aki egykor fegyveres őrként szolgált a trawniki koncentrációs táborban. A férfi 1949-ben az Egyesült Államokba települt, ahol 1957-ben állampolgárságot is kapott. A jelentések szerint Palij az amerikai bevándorlási hivatal előtt eltitkolta náci múltját, és azt hazudta, hogy a második világháború idején mezőgazdasági és gyári munkásként dolgozott. (MTI/AP/ABC)
Senkinek sem kellett az utolsó amerikai náci kollaboráns
Évekig tartó huzavona után Jakiv Palijt nemrég kiutasították az USA-ból, Németország befogadta, pedig sosem volt német állampolgár.

Kiemelt kép: Europress/US DEPARTMENT OF JUSTICE/AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.