Nagyvilág

Nagyon amatőr módon próbálják besározni az amerikai különleges főügyészt

Kedden több amerikai lap is beszámolt arról, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás állítólagos orosz befolyásolását vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller irodája az FBI-hoz fordult, mert állítólag egy nőt arra akartak rávenni, hogy tegyen hamis tanúvallomást Muellerről.

A névtelenséget kérő nő azt mondta újságíróknak, hogy egy férfi azt kérte tőle, mondja azt, hogy Mueller szexuálisan zaklatta még a hetvenes években, cserébe kifizetik a hitelkártya adósságát és kap egy 20 ezer dolláros csekket is.

Nagyjából ezzel egyidőben Jack Burkman rádiós személyiség kitett egy videót a Facebook-oldalára, amelyben azt állította, hogy Mueller élete során többször is zaklatott nőket. Az ismeretlen azt állította, hogy őt is Burkman bérelte fel.

A Muellert besározását megcélzó akció azonban nagyon amatőr munka, legalábbis erre utalnak a Bellingcat oknyomozói által feltárt részletek.

Október 30-án a Gateway Pundit nevű szélsőjobboldali oldalra olyan dokumentumokat töltöttek fel, amelyek szerint Mueller 2010-ben molesztált egy nőt. A „nyomozást” a SureFire Intelligence nevű cég „folytatta le”. A cég Jacob Wohlhoz köthető, aki a Twitteren már előre megígérte, hogy botrányos sztorit fognak nyilvánosságra hozni a különleges főügyésszel kapcsolatban.

A SureFire Intelligence első látásra egy normális cégnek tűnik több mint egy tucatnyi alkalmazottal, írja a Bellingcat, de kisebb utánajárással kideríthető, hogy kamu az egész.

A cég tel-avivi irodavezetőjét Talia Janivnak hívják, de az izraeli szupermodell, Bar Refaeli képe szerepel az adatlapján. Az egyik bostoni nyomozó képe valójában egy stockfotó jól megfilterezve, ugyanez a helyzet a kormányzati kapcsolatokért felelős munkatárssal is, a zürichi pénzügyi nyomozó fotójához pedig Christoph Waltz színész képmását használták.

Kiemelt kép: Europress/Saul LOEB/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik