Nagyvilág

A demokraták felháborodtak Trump Magyarországgal szembeni politikája miatt

Az amerikai Kongresszus 22 demokrata tagja fejezte ki aggodalmát Donald Trumpnak az Amerikai Egyesült Államok Magyarországgal szembeni politikája miatt, és amiért visszavonták a magyar független vidéki sajtó támogatására kiírt 700 ezer dolláros pályázatot, írja a Politico.

Marcy Kaptur, a kongresszusi magyar kaukusz társelnöke a levélben felszólítja az amerikai Külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárát, Wess Mitchellt, hogy tisztázza a helyzetet.

Kiemelték, hogy Magyarországon a független sajtó egyre inkább visszaszorul, a kormány pedig közpénzből támogat bizonyos médiumokat csakúgy, mint az oroszok a Russia Today vagy a Sputnik című lapokat. Emlékeztettek rá, hogy az Európai Parlament a közelmúltban fogadta el zz Unió alapértékeinek Magyarország általi súlyos megsértéséről szóló Sargentini-jelentést.

Mitchell a lap megkeresésére nem akart kommentárt fűzni a levélhez, az amerikai magyar nagykövetség pedig nem is reagált a kérdéseikre.

A Politico cikkében megjegyzi, hogy az amerikai Külügyminisztérium sokáig kritikus hangot ütött meg a demokrácia hanyatlása és a független sajtó elnyomása miatt Magyarországon és a régióban, Mitchell nem különösen foglalkozik a témával, David Cornstein magyarországi nagykövet pedig augusztusban arról beszélt, nem lát kivetnivalót a sajtószabadsággal kapcsolatban hazánkban.

Kiemelt kép: Alexey Vitvitsky/Sputnik/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik