Belföld

Mégsem támogatja az amerikai külügy a független magyar sajtót

Korábban mi is megírtuk, hogy közel 200 millióval támogatná a magyar független vidéki sajtót az amerikai külügy. A pályázat célja többek között az elfogulatlan hírekhez való hozzáférés javítása volt, de az Index információ szerint a pályázat végül eredménytelen lett. A lap úgy tudja, a legnagyobb akadály az volt, hogy még az Obama-érában pozícióba került tisztviselők az új amerikai külügyi vezetés politikai támogatásának bebiztosítása nélkül akarták átvinni az amúgy sem túlságosan kidolgozott ötletüket, ami így bukásra volt ítélve.

A Supporting Objective Media in Hungary (Az objektív média támogatása Magyarországon) című pályázat kiírásában az szerepelt, hogy az amerikai külügy alá tartozó demokrácia és emberi jogok hivatala javítaná a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. Növelnék a fővároson kívüli tényalapú lapok, rádiók és honlapok közönségének számát és javítanák a pénzügyi fenntarthatóságukat.

Januárban egyébként már voltak jelek arra, hogy az egészből nem lesz semmi. Akkor egy republikánus kongresszusi képviselő petícióval próbálta megfúrni a kezdeményezést. Andy Harris levelet küldött a kollégáinak, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a külügyminisztérium pályázata „az ellenzéki médiát” segítené és ezzel beavatkozna egy szövetségese belpolitikai életébe.

Orbán Viktor miniszterelnök a kezdetektől fogva támogatta Donald Trump elnököt és Orbán politikája sok szempontból hasonlít az amerikai elnökéhez,

állt a levélben, hozzátéve, hogy Amerikához hasonlóan Magyarország is a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe, sokszor a Soros György által pénzelt ellenzékkel szemben. Harris arra biztatta a kollégáit, hogy aláírásukkal támogassák a pályázat visszavonását.

A pályázat megjelenése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette David Kostelancik ideiglenes ügyvivőt. A tárca magyarázatot kért a magyar médiának szánt pénzzel kapcsolatban, mert a lépést a választások előtti politikai beavatkozásnak tekintették, annak ellenére, hogy a pályázati kiírás szerint a pénzt csak 2018. májustól, vagyis a választások után utalték volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik