Közélet

Közel 200 millióval támogatná a magyar független vidéki sajtót az amerikai külügy

A pályázat célja többek között az elfogulatlan hírekhez való hozzáférés javítása.

A 444 vette észre, hogy november 7-én pályázati felhívás jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján, miszerint jövőre összesen 700 ezer dollárral, vagyis 187 millió forinttal támogatnák a Budapesten kívüli sajtót.

Mészáros Lőrincnek 192 újságja van
A felcsúti milliárdos lapjai az ország egyes vidékein egyeduralkodóvá váltak.

A Supporting Objective Media in Hungary (Az objektív média támogatása Magyarországon) című pályázat kiírásában az szerepel, hogy az amerikai külügy alá tartozó demokrácia és emberi jogok hivatala javítaná a magyar állampolgárok hozzáférését objektív információkhoz hazai és nemzetközi témákban. Növelnék a fővároson kívüli tényalapú lapok, rádiók és honlapok közönségének számát és javítanák a pénzügyi fenntarthatóságukat. Ezen kívül a pályázat célja, hogy

javítsa a hozzáférést az elfogulatlan hírekhez.

A 2018. májustól megvalósított projekteket 500-700 ezer dollár közötti összeggel támogatnák, és egy nyertes lesz, ő kapja a teljes összeget. A 444 amerikai külügyi forrásból úgy tudja, hogy a pályázat összefüggésben van David Kostelancik amerikai ügyvivő október közepén elmondott beszédében, amelyben élesen bírálta a magyar kormányt.

Kiemelt kép: David Kostelancik; MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik