Vatikán spiclije kényszerítené térdre Ferenc pápát

Vatikán volt washingtoni nagykövete tizenegy oldalas nyilatkozatban szólította fel lemondásra Ferenc pápát. A katolikus egyház fejét eltávolíttatni nem lehet, de kényelmetlen helyzetbe hozni igen.
Kapcsolódó cikkek

Nem a legszebb napjait éli a Vatikán, így Ferenc pápának sem ez a legkönnyebb időszaka.

Az aktuális botrány azzal kezdődött, hogy Pennsylvania amerikai állam ügyészsége augusztus közepén nyilvánosságra hozta, hogy az utóbbi hetven évben több mint 300 pennsylvaniai pap követett el szexuális visszaélést. Aztán múlt vasárnap Carlo Maria Vigano, Vatikán volt washingtoni nagykövete tizenegy oldalas nyilatkozatban szólította fel lemondásra Ferenc pápát.

A történet főszereplője a washingtoni érsekséget 2000 és 2006 között vezető Theodor McCarrick, akit a pápa múlt hónapban fosztott meg bíborosi címétől, amiért a gyanú szerint papnövendékeket és ministránsokat molesztált.

Vigano ugyanakkor levelében azzal vádolta meg a pápát, hiába értesítette őt évekkel ezelőtt arról, hogy McCarrick egy szexuális ragadozó, nem vette tudomásul a figyelmeztetéseket.

Theodore McCarrick
Fotó: Paolo Cocco/AFP

McCarrick XVI. Benedek pápa idején belső száműzetésbe is került, emiatt nem utazhatott, nyilvános eseményeken sem vehetett részt. Aztán Vigano szerint a McCarrick ellen hozott szankciókat maga Ferenc pápa oldotta fel, sőt, egyre feljebb tolta őt a hierarchiában.

Az egyetemes egyház rendkívül drámai pillanatában muszáj beismernie a hibáit, és a zéró tolerancia elvét betartva Ferenc pápának kell példát mutatni a McCarrick molesztálásait fedező bíborosoknak és püspököknek a lemondásával

– fogalmazott Vigano.

A pápa az írországi látogatása során arról beszélt, szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában, de Vigano állításaira nem szeretett volna reagálni a sajtótájékoztatóján:

Egyetlen szót sem mondok erről. Azt hiszem, hogy a közlemény magáért beszél. Önöknek pedig megvan a megfelelő újságírói képessége arra, hogy levonják a következtetéseket. Egy idő után, amikor ez sikerült, akkor talán majd beszélek. De azt szeretném, ha profin végeznék a munkájukat.

Ez a megszólalás ugyanakkor annyiban biztosan nem volt szerencsés, hogy úgy tűnt, cáfolni sem akarja a vádat. Idő közben megszólalt az újságíró is, aki rögzítette Vigano nyilatkozatát. Marco Tosatti arról számolt be, a háromórás beszélgetés végén megkérdezte Viganótól, hová megy, de kitérő választ kapott.

Nem mondom el neked, hogyha kérdezik tőled, ne kelljen hazudnod. A telefonomat is ki fogom kapcsolni

– mondta a riporternek Vigano, aki ígéretéhez hűen felszívódott és nem tudni, hová ment. Ezzel kapcsolatban viszont felvetődik a kérdés, hogy vajon mitől fél annyira, hogy eltűnik a nyilvánosság elől.

Vigano, a spicli

Vigano nevét leginkább balhékból lehet ismerni.

2011-ben Vatikánváros elnökeként nekiment az egyháznak , és korrupcióval vádolta több magas rangú képviselőt. Ez egészen odáig fajult, hogy a belső viszályról szóló dokumentumokat szivárogtatott ki, az ügy pedig Vatileaks-botrányként vonult be a történelembe. Környezete szerint Vigano világ életében egy spicli volt, de folyamatosan gyártja a konspirációs elméleteket és üldözési mániája alakult ki.

Carlo Maria Vigano,
Fotó: Jahi Chikwendiu/The Washington Post /Getty Images

Viganót 2011 októberében nevezte ki még XVI. Benedek pápa Vatikán amerikai nagykövetének. A nunciusoknak alapvető feladata, hogy képviseljék a pápát az adott országban, de tanácsokat is adnak neki, hogy kiket nevezzen ki püspöknek a régióban. Viganónak a nyilatkozata szerint ez nem adatott meg Ferenc pápa idején, mert ő többek közt inkább azzal a McCarrickel egyeztetett, akit most menesztenie kellett a zaklatási ügy miatt.

A katolikus egyházat homoszexuális háló szövi be, amely a polipcsápok erejével hazudik, a titoktartás elve szerint cselekszik, megfojtja ártatlan áldozatait és ezzel együtt az egész egyházat

– fogalmazott az érsek. Hozzátette, az ilyen hálók segítették McCarricket és társaikat, hogy folytassák a zaklatást.

Volt már kényelmetlen ügyük

Vigano levele eléggé megosztotta a katolikus egyházat. A konzervatívok szerint a pápának mennie kellene, a liberálisok szerint az érsek puccsot akar végrehajtani a volt főnöke ellen. Utóbbira utal, hogy Vigano a nyilatkozatában csak és kizárólag jól ismert liberálisokat támadott meg: Olyanokat, akikkel konfliktusai voltak.

A dolog mögött sokak szerint az állhat, hogy Vigano egyszerűen egy bosszús alkalmazott, és nem bír uralkodni magán. Elvették tőle a munkát, amit XVI. Benedek idején végezhetett. Ehelyett kiküldték Amerikába, és bár nunciusnak lenni megtiszteltetés, Vatikánváros elnöke az esetek zömében püspökként végzi. Vigano fejére ezzel szemben már sosem kerül vörös süveg.

A két félnek nem ez volt az első ügye. Vigano 2015-ben még washingtoni nunciusként kiverte a biztosítékot az egyháznál, amikor az ottani vatikáni nagykövetségen megszervezett egy találkozó Ferenc pápa és Kim Davis között. Utóbbi egy Kentucky államban élő hivatalnok, aki megtagadta az azonos neműek közti házassági tanúsítványok aláírást.

A pápa megpróbált nem beleszólni az ország kultúrháborújába, de Vigano húzása kényelmetlen helyzetbe hozta őt. A Vatikán be is rágott rá, ez vezetett odáig, hogy egy évvel később Ferenc pápa szépen csendben elfogadta Vigano lemondását.

Ferenc pápának az ANSA hírügynökség információi szerint esze ágában sincs lemondani. Vigano egyetlen konkrét bizonyítékkal sem tudott előállni, és jó eséllyel nem is fog tudni. Az a bizonyos léc viszont rezeg, mert ha a következő hónapokban újabb ellentmondásos történetekkel rukkolnak elő volt és jelenlegi társai, bajba kerülhet.

Az egyházjog egyébként nem teremt lehetőséget a pápa leváltásra: a vezető eltávolíthatatlan pozíciójából. Ő a legfőbb törvényhozó, aki posztját haláláig, vagy lemondásáig tölti be. Független vizsgálat indítására sincs lehetőség, hacsak nem maga a pápa kezdeményezi azt.

Kiemelt kép:  Ben Stansall / AFP