Nagyvilág

Az Egyesült Államokba delegált korábbi vatikáni követ szerint a pápa évekig segített fedezni egy pedofil bíboros bűneit

Egészen radikális hangvételű írást jelentetett meg Carlo Maria Viganò érsek, a Vatikán 2011 és 2016 között az Egyesül Államokba delegált követe vasárnap, a National Catholic Register című katolikus lapban – számol be róla az NBC News.

A magasrangú egyházi diplomata azt állítja, hogy „a korrupció a katolikus egyház legfelsőbb szintejit is elérte”, emiatt pedig Ferenc pápát azonnali lemondásra szólítja fel. A terjedelmes, 11 oldalas szövegben Viganò nem kevesebbet ír, mint hogy az egyházfő éveken keresztül személyesen segített a nemrég pedofil vádak miatt posztjáról botrányos körülmények között távozó Theodore McCarrick bíboros ügyeinek eltusolásában, és nemhogy támogatná az egyház megtisztulását, hanem McCarrik esetében kifejezetten személyesen járt közben a magas rangú pap egyházi pályafutásának egyengetésében.

Viganò állítása szerint az amerikai pap annak ellenére emelkedett egyre magasabra az egyházi hierarchiában, hogy a pápa személyesen is tisztában volt az ellene felhozott vádak megalapozottságával.

Viganò  azt állítja, hogy Ferenc elődje, XVI. Benedek 2009-ben megkísérelte félreállítani McCarrikot és egyfajta belső számüzetésbe küldte, az egyházfő távozása után utódja újra bizalmi pozíciókat kínált az amerikai bíborosnak. Viganò elmondása szerint a katolikus egyház vezetésben már a kétezres évek eleje óta tisztában vannak azzal, hogy McCarrick rendszeresen és sikerrel csábított el fiatal papnövendékeket, ez mégsem akadályozta meg őt abban, hohgy egyre magasabbra másszon a ranglétrán. McCarrik 2001 és 2006 között washigtoni érsek volt, erről a pozíciójáról azért kellett lemondania, mert elérte a tisztség betöltésének felső korhatárát, a 75 életévet, ezután viszont éveken keresztül a egyházi diplomtaként járt  a világot és képviselte a Vatikán érdekeit.

Theodore McCarrick (Fotó:Chip Somodevilla/Getty Images)

Az idős papot végül idén júniusban veszítette csak el  egyházi hivatalát, amikor lemondott, mert egy amerikai belső egyházi vizsgálat végén azzal vádolták meg, hogy a hetvenes években new york-i papi szolgálata idején szexuálisan zaklatott egy ministránsfiút.  

Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban. Ferenc pápa a héten Íroszágban járt, ahol több alkalommal is bocsánatot kért az egyházi szereplők által elkövetett bűnökért.

(NBC News, National Catholic Register; nyitókép: Carlo Maria Viganò misét celebrál, fotó: Charles Rex Arbogast-Pool/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik