Nagyvilág
VATICAN CITY, VATICAN - JUNE 28:  Pope Francis attends his weekly audience  in St, Peter's square  on June 28, 2017 in Vatican City, Vatican. This afternoon Pope Francis will appoint five new Cardinals during a Consistory.  (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Ferenc pápa elárulta, mi a jó migrációs politika

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 07. 06. 16:10

Szerinte az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában migránsokért bemutatott miséjén beszéde elején azt mondta, a világ az évezredek alatt nem sokat változott.

Hány szegényt taposnak el ma is! Hány kis embert pusztítanak el!

Közöttük vannak a migránsok, menekültek, akik a nagyobb jóléttel bíró nemzetek kapuján kopogtatnak. A világ elnyomottainak mások szemére van szükségük, hogy észrevegyék, mire van szükségük; mások kezére, hogy segítséget kapjanak; mások szavára, hogy hangot kapjanak a csendben elkövetett jogtalanságok, amelyek gyakran sokak cinkosságával mennek végbe.

A katolikus egyházfő szerint sokan hallgatnak, nem tesznek semmit a közszeméremre hivatkozva, mások cselekvését várják maguké helyett, azt ismételve, hogy a világban úgyis mindig ez volt.

Ferenc pápa steril álszentségnek nevezte azok magatartását, akik nem akarják bepiszkítani kezüket és hidak helyett valós vagy képzelt falakkal zárkóznak be azok előtt, akiknek éppúgy joguk van a biztonsághoz és a méltó életkörülményekhez, mint nekik.  

Le kell győznünk félelmeinket és szorongásainkat. A migráció mai kihívására az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság.

Ferenc pápa hangsúlyozta, olyan választ kell adni, amely mögött nincsen túl sok számítás. Szerinte az a jó politika, amely egyenlően osztja el a felelősséget, becsületesen értékeli a lehetőségeket.

A jó politika az emberek szolgálatát jelenti, hogy mindenkinek garantált legyen a biztonság éppúgy, mint a jogok védelme.

Az egyes országok jólétét a többi ország figyelembevételével kell garantálni az egyre erősebb függőségi viszonyban levő világban, amely a mai fiatalok generációjáé lesz. A pápa a nemzetközi közösségtől a szolidaritás és a szubszidiaritás bölcs összhangját sürgette, a források és a felelősségek egyeztetésével.

A migránsoktól Ferenc pápa azt kérte, tartsák tiszteletben az őket befogadó ország kultúráját és törvényeit.A Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál bemutatott mise Ferenc pápa lampedusai látogatásának ötödik évfodulójára esett. A mostani misén ott voltak a migránsokat segítő olasz hatóságok és más szervezetek képviselői, köztük a Földközi-tengeren mentő Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) tagjai, akiknek hajóit az olasz belügyminiszter kitiltotta az olaszországi kikötőkből. (mti)

Kiemelt fotó: Getty Images/Franco Origlia

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.