Nagyvilág

Ferenc pápa elárulta, mi a jó migrációs politika

Szerinte az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában migránsokért bemutatott miséjén beszéde elején azt mondta, a világ az évezredek alatt nem sokat változott.

Hány szegényt taposnak el ma is! Hány kis embert pusztítanak el!

Közöttük vannak a migránsok, menekültek, akik a nagyobb jóléttel bíró nemzetek kapuján kopogtatnak. A világ elnyomottainak mások szemére van szükségük, hogy észrevegyék, mire van szükségük; mások kezére, hogy segítséget kapjanak; mások szavára, hogy hangot kapjanak a csendben elkövetett jogtalanságok, amelyek gyakran sokak cinkosságával mennek végbe.

A katolikus egyházfő szerint sokan hallgatnak, nem tesznek semmit a közszeméremre hivatkozva, mások cselekvését várják maguké helyett, azt ismételve, hogy a világban úgyis mindig ez volt.

Ferenc pápa steril álszentségnek nevezte azok magatartását, akik nem akarják bepiszkítani kezüket és hidak helyett valós vagy képzelt falakkal zárkóznak be azok előtt, akiknek éppúgy joguk van a biztonsághoz és a méltó életkörülményekhez, mint nekik.  

Le kell győznünk félelmeinket és szorongásainkat. A migráció mai kihívására az egyetlen értelmes válasz a szolidaritás és az irgalmasság.

Ferenc pápa hangsúlyozta, olyan választ kell adni, amely mögött nincsen túl sok számítás. Szerinte az a jó politika, amely egyenlően osztja el a felelősséget, becsületesen értékeli a lehetőségeket.

A jó politika az emberek szolgálatát jelenti, hogy mindenkinek garantált legyen a biztonság éppúgy, mint a jogok védelme.

Az egyes országok jólétét a többi ország figyelembevételével kell garantálni az egyre erősebb függőségi viszonyban levő világban, amely a mai fiatalok generációjáé lesz. A pápa a nemzetközi közösségtől a szolidaritás és a szubszidiaritás bölcs összhangját sürgette, a források és a felelősségek egyeztetésével.

A migránsoktól Ferenc pápa azt kérte, tartsák tiszteletben az őket befogadó ország kultúráját és törvényeit.A Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál bemutatott mise Ferenc pápa lampedusai látogatásának ötödik évfodulójára esett. A mostani misén ott voltak a migránsokat segítő olasz hatóságok és más szervezetek képviselői, köztük a Földközi-tengeren mentő Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) tagjai, akiknek hajóit az olasz belügyminiszter kitiltotta az olaszországi kikötőkből. (mti)

Kiemelt fotó: Getty Images/Franco Origlia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik