Nagyvilág

Egyetlen lövéssel, 2,5 kilométerről szedte le az Iszlám Állam parancsnokát egy szíriai veterán

Az elit ezred történetében ez lehet a legjobb hosszútávú lövés.

Egy 50 kaliberes géppuskával, több, mint másfél mérföldes távolságból (egy mérföld kb. 1,6 kilométer – a szerk.) lőtte le az Iszlám Állam egyik parancsnokát a brit speciális légierő (SAS) egyik lövésze júniusban, Észak-Afganisztánban. Az elit alakulat történetében ez lehet a legjobb hosszútávú lövés — írja a DailyStar. A mesterlövész egy őrmester, aki veteránként megjárta az iraki és a szíriai frontot is.

A lövedék olyan erővel találta el a terrorista mellkasát, hogy a lövéstől leszakadt egyik válla és karja is, így azonnal életét vesztette. Források szerint a géppuskát leszerelik és a Hereford melletti SAS-parancsnokságra viszik emlékül.

A lövész egy titkos járőrözésen vett részt, amikor csapatával egy, az Iszlám Államhoz tartozó erődöt figyeltek meg, észrevették a parancsnokot. Bár a fegyverekkel felszerelt járművön volt mesterlövész-puska is, úgy látték, hogy csak az 50 kaliberes puska érheti el a célt. Engedélyt kértek a cél befogására, amelyet a kabuli parancsnokságtól kaptak meg. A lövész különleges segítséget kapott: mind a cél elhelyezkedéséhez, mind a hő, mind a szélsebesség megállapításához.

Az őrmester tudta, hogy csak egy esélye van, hogy eltalálja a terrorista-parancsnokot, aki akkor már nagyjából 20 perce beszélt a körülötte a földön ülő személyeknek. A lövés után pár másodperc csend következett, majd a többiek elfutottak a helyszínről.

Csak hogy érzékeltessük, milyen ereje van egy ilyen fegyvernek:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik