Nagyvilág

Az Iszlám Állam vállalta a biciklisek elleni tádzsikisztáni merényletet

Két amerikai, egy svájci és egy holland turista halt meg.

Az Iszlám Állam vállalta azt a vasárnapi merényletet, amelynek során külföldi biciklis turistákat gázoltak halálra Tádzsikisztán déli részén – idézi a hírügynökségi jelentéseket az MTI.

A terrorszervezet hétfő este jelentkezett elkövetőként, de nem adtak bizonyítékot arra, hogy „katonáik” követték volna el a gyilkosságot. Utasították viszont tagjaikat arra, hogy vegyék célba azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek az Amerika vezette katonai koalícióban harcolnak a szélsőségesek ellen.

Az Amerikai Egyesült Államok dusanbei nagykövetsége megerősítette, hogy a halálra gázolt biciklisek közül ketten amerikaiak voltak. A héttagú csoport négy tagját ölték meg, a tádzsik belügyminiszter szerint a két amerikai mellett egy svájci halt meg a helyszínen, egy holland pedig kórházba szállítás után. A turistacsoport egy svájci és egy holland tagja könnyebb sérüléseket szenvedett, egy francia biciklis pedig sértetlen maradt.

A belügyminiszter szerint az elkövetőknél kések és lőfegyverek is voltak, az egyik turista testén szúrt seb is volt. Minden fegyveres testületet mozgósítottak, a belügyminisztérium még vasárnap este bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy személyt, két másik, az elfogáskor ellenállást tanúsító embert agyonlőttek, három gyanúsított pedig szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik