Nagyvilág

Trump volt kampánymenedzserére vallott az üzlettársa

Több vádpontban is elismerte bűnösségét Rick Gates, Donald Trump amerikai elnök volt kampánytanácsadójának, Paul Manafortnak az üzlettársa.

Gates-t már tavaly megvádolta azzal Robert Mueller különleges ügyész, hogy többek között banki csalást, adócsalást és pénzmosást követett el, aztán februárban egy újabb vádpontokkal bővült a lista, miszerint mind Manafort, mind Gates 2010 és 2014 között a valódinál jelentősen kevesebb jövedelmet vallott be az adóhivatalnak, 20 millió dollár értékben banki csalást követtek el, amikor Manafort három különböző bankkölcsönt vett fel a házaira, illetve hogy több mint 30 millió dollárnyi – elsősorban ukrajnai megbízatásokból származó – jövedelmet mostak tisztára.

Trump már a különleges ügyész célkeresztjében van, de nem tudni, kilőheti-e
Sokan várják, hogy nemsokára vádat emel Donald Trump ellen az őt vizsgáló különleges ügyész.. Ám egy gond mutatkozik: senki sem tudja, ezt egyáltalán meg lehet-e tenni.

Rick Gates, aki az elnökválasztási kampányban is részt vett, hétfőn a bíróság előtt nem csak magát vallotta bűnösnek, de Manafortra is rávallott. Azt mondta, hogy tudomása volt arról, hogy Manafort több éven keresztül banki csalást és adócsalást követett el, mert ő volt az, aki a papírmunkát intézte.

Üzlettársa szerint Manafort 15 ciprusi fantomcég számláját kezelte, Gates pedig segített neki elrejteni azokat. Elmondta azt is, hogy négy ukrán oligarcha, „igen hatalmas személyek”, Manafort segítségével intézték el, hogy 2010-ben oroszbarát elnök kerüljön hatalomra Ukrajnában, és a munkáért cserébe ukrán fantomcégeken keresztül fizették ki Manafortot. 

Hozzátette: Manafortnak nyilatkoznia kellett volna a külföldi bankszámláiról, de kevesebb bevételt akart bevallani, hogy kevesebb adót fizessen.

A New York Times beszámolója szerint Gates olyan vádakat is beismert, amelyeknek nincs köze Manaforthoz, például a pénzmosást, illetve azt, hogy korábban megtévesztette a hatóságokat.

Kiemelt kép: Rick Gates (b) és Paul Manafort, Europress/MANDEL NGAN, Brendan Smialowski/AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik