Közélet
WASHINGTON, DC - OCTOBER 30: Former Trump campaign chairman Paul Manafort leaves federal court, October 30, 2017 in Washington, DC. Paul Manafort and Rick Gates, have been indicted by a federal grand jury in the investigation into Russian meddling in the U.S. election.   Keith Lane/Getty Images/AFP

Az adócsalástól a pénzmosásig mindent tagad Trump volt kampányfőnöke

24.hu
24.hu

2017. 10. 30. 21:48

Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök választási kampányának volt menedzsere és munkatársa, Rick Gates sem vallotta magát bűnösnek hétfőn az első bírósági meghallgatáson, amelyet a tavalyi amerikai választási folyamatba történt feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban tartottak. Mindkét vádlottat óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték.
Korábban a témában:

Paul Manafort ügyvédje, Kevin Downing a washingtoni szövetségi bíróságról kilépve újságíróknak leszögezte, hogy Trump elnöknek a hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében igaza volt, mert nem volt összejátszás a Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők között. Majd meglehetősen paprikás hangulatban, emelt hangon közölte, hogy az ügyfele ellen felhozott vádak nevetségesek.

Rick Gates szóvivője, Glenn Selig pedig – szintén újságíróknak – azt hangsúlyozta, hogy a harc még csak most kezdődik.

Mind Manafort, mind Gates a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát az adócsalástól pénzmosásig terjedő 12 vádpont mindegyikében.

A vádakat megfogalmazó 31 oldalas dokumentumban nem esik szó sem Donald Trumpról, sem tavalyi elnökválasztási kampányáról, illetve kampánycsapatáról.

A felhozott vádak többsége Manafort több mint egy évtizeddel ezelőtti megbízatásaira, elsősorban az Ukrajnában végzett tanácsadói munkájára vonatkozik.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump listens during a briefing on hurricane Harvey recovery efforts in Dallas, Texas, U.S, October 25, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Egyre izgalmasabb a Trump elleni leszámolás
Gyakorlatilag hazaárulással vádolja az FBI Trump volt kampányfőnökét. Hogyan és miért történik az az egész, és belebukhat-e az elnök?

Manafort 10 millió dolláros, Gates pedig 5 millió dolláros óvadék ellenében nem került rács mögé, de házi őrizetben vannak, és ennek betartását megfigyelő berendezéssel látták el őket.

A vádemelések ügye nagy teret kapott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén is.

A szóvivő leszögezte, hogy Donald Trump nem kíván beavatkozni az ügyek menetébe, nem kívánja kommentálni és még kevésbé kétségbe vonni Robert Mueller különleges ügyész munkáját, s álláspontja változatlan, vagyis a tavalyi elnökválasztási kampányba nem volt összejátszás a kampánycsapat és orosz tisztségviselők között. Trump ezt hétfő reggel egy Twitter-bejegyzésben is megismételte.

Huckabee Sanders hangsúlyozta: a vádemelésnek nincs köze az elnökhöz, az elnök tavalyi kampányához.

Az első naptól kezdve azt mondtuk, hogy nincs bizonyíték egy Trump-Oroszország összejátszásra

– fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette, a Fehér Ház jelzéseket kapott arról, hogy Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatai hamarosan lezárulnak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az elnök kegyelemben részesíti-e volt kampánymenedzserét és annak munkatársát, Huckabee Sanders hangsúlyozta:

hagynunk kell, hogy a folyamat végigjárja a maga útját, mielőtt ilyen lépéseket fontolóra veszünk.

Majd közölte, hogy az esetleges kegyelem kérdése nem került szóba az elnökkel folytatott megbeszéléseken.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.