Nagyvilág
Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú az edzőjével a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. A mentők két nappal korábban találták meg a június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapatot az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Beleroppanhat a történtekbe a barlangban rekedt gyerekek edzője

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 07. 10. 18:06

Korábban a témában:

17 hosszú nap után kedden mind a tizenkét fiú és az edzőjük is elhagyta a thaiföldi barlangot.

A focicsapat tagjait azonnal kórházba szállították, és még szüleikkel sem találkozhatnak a baktériumok és vírusok veszélye miatt. Eddig két fiúnál enyhébb, tüdőt érintő fertőzést diagnosztizáltak. Az orvosok mindkettejüket antibiotikummal kezelik, állítólag olyan jól vannak, hogy hétfő este már viccelődni is volt kedvük.

Kiderült, miért kell karanténban tartani a barlangból kimentett gyerekeket
Denevérek, gombák, spórák is megbetegíthették őket.

A fiatalok még június 23-án rekedtek a barlangrendszerben, és kisebb csodával ért fel, hogy kilenc nappal később kissé legyengülve bár, de a körülményekhez képest kiegyensúlyozottan talált rájuk két brit búvár.

Ebben óriási szerepet játszhatott az edzőjük, aki korábban évekig buddhista szerzetes volt. Sokan hősként tekintenek rá, mások elítélik, amiért kockára tette a fiúk életét. A mentőakció egyik legnagyobb kérdése, hogy ő miként tudja túltenni magát a történteken.

Thai soldiers relay electric cable deep into the Tham Luang cave at the Khun Nam Nang Non Forest Park in Chiang Rai on June 26, 2018 during a rescue operation for a missing children's football team and their coach. 
Desperate parents led a prayer ceremony outside a flooded cave in northern Thailand where 12 children and their football coach have been trapped for days, as military rescue divers packing food rations resumed their search on June 26. / AFP PHOTO / Lillian SUWANRUMPHA
Mentőcsapatok Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

Egyszer már kijátszotta a halált

Ekapol Chantawong – becenevén Ake – tízéves korában elárvult. Szülei és hétéves öccse egy fertőzésben veszítette életét, amely végigsöpört az egész falun. A kórt csak ő élte túl.

Családtagjai halála után távolabbi rokonai vették magukhoz, de nagynénje elmondása szerint szomorú volt és egyedül érezte magát, ezért elküldték egy buddhista templomba, ahol szerzetesnek tanult. Tíz évvel később el kellett hagynia a monostort, hogy betegeskedő nagymamáját gondozhassa, ugyanakkor mostanáig visszajárt meditálni.

2015-ben vállalt munkát egy iskolai focicsapatnál mint másodedző. Az együttes a Vadkanok nevet kapta, a gyereke zöme pedig kisebbségi vagy szegény családból származik. A labdarúgással ösztönözték őket a tanulásra: különböző felszerelésekkel lepték meg azokat, akik jó jegyet kaptak, és szponzorok után kutattak, hogy a tehetségesebb gyerekekből akár profi futballista válhasson.

A barlangban rekedt fiúk többségével már évek óta együtt dolgozott. A nagynénje arról beszélt, azért imádja ennyire ezeket a srácokat, mert elveszítette az édesapját, és mindent megadott volna értük.

20 nem fogadott hívás

A csapat vezetőedzője, a 37 esztendős Nopparat Khanthavong június 23-án különleges feladattal bízta meg Akét: vigyázzon egyedül a gyerekekre, mert neki aznap reggel találkozója volt.

A volt szerzetes a thaiföldi-mianmari határon húzódó Doi Nang Non hegységbe vitte a fiatalokat egy vízesésekkel és barlangokkal körülölelt futballpályára, amire már korábban is volt példa.

Khanthavong azt kérte tőle, hogy mindig biciklizzen a csapat mögött, hogy rálásson az összes gyerekre. Mivel Ekapol a fiatalabb korosztályért felelt, a vezetőedző velük küldött néhány tagot az idősebbektől is, hogy szem előtt legyenek.

An ambulance exits from the Tham Luang cave area as operations continue for the 8 boys and their coach trapped at the cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province on July 9, 2018.
Four boys among the group of 13 trapped in a flooded Thai cave for more than a fortnight were rescued on July 8 after surviving a treacherous escape, raising hopes elite divers would also save the others soon. / AFP PHOTO / YE AUNG THU
Az egyik kimentett fiúút szálító mentő Fotó: Ye Aung Thu/ AFP

Néhány órával később bekövetkezett, ami azóta az egész világot lázban tartja: a csapat besétált a barlangrendszerbe, de a beömlő víz miatt ki már nem jutottak.

Mivel az idősebb fiúknak este meccse volt, Khanthavong elrakta a telefonját. Este hét órakor már húsz nem fogadott hívása volt az aggódó szülőktől, akiknek a gyerekei nem értek haza. Azonnal tárcsázta Ekapolt és a csapat tagjait, de csak a 13 éves Songpol Kanthawongot érte el, akit felvett az édesanyja edzés után, hogy menjen haza tanulni. Ő mondta el az edzőnek, hogy a többiek a barlangot mentek felfedezni. Amikor a tréner odaért, csak magára hagyott kerékpárokat és táskákat látott maga előtt. Innentől kilenc napig senki semmit nem tudott róluk.

Félő, hogy magát fogja okolni

Ekapolt többen élesen bírálták, amiért bevezette a fiúkat a mélybe. Mentségére szól, hogy korábban már több alkalommal is jártak a barlangrendszerben, de a bejáratnál hatalmas tábla figyelmeztet, hogy a monszunidőszakban életveszélyes a belépés. Erről pedig tudnia kellett.

Bár barátai, ismerősei kivétel nélkül arról beszéltek, az edző biztosan mindent megtett, hogy a gyerekek épségben maradjanak, magát fogja hibáztatni a történtekért. Tisztában van vele, hogy a gyerekek száz százalékig megbíztak benne, és nélküle nem vágtak volna bele a túrába.

Erre utal az is, hogy egy múlt héten írt levelében máris bocsánatért esedezett.

Megígérem, hogy a legjobb tudásom szerint vigyázok a gyerekekre. Köszönjük a segítséget és szeretnék elnézést kérni mindenkitől

– mondta.

Ahogy a gyerekek esetében, úgy nála is fennáll a veszélye, hogy poszttraumás stressz szindróma jelentkezik nála. Ez állandósult szorongással, félelemérzéssel járhat, a történteket akaratlanul újra és újra végigélheti, elvonulhat a külvilágtól, depresszióssá válhat, és ha egyáltalán nem tudja feldolgozni az esetet, akár öngyilkosságot is elkövethet.

Erre erősíthet rá, ha valamelyik gyereknek maradandó lelki vagy fizikai sérülése keletkezik, mert mindenki azt hangoztatja, jobban szereti a srácokat, mint saját magát. Ráadásul nem elképzelhetetlen az sem, hogy a rendőrség eljárást indít majd ellene.

Nélküle aligha élték volna túl a gyerekek

Bár Ekapol még nem tudja, Thaiföldön sokan arról beszélnek, isteni csoda, hogy ő ment a gyerekekkel. A közösségi médiában néhány nap alatt több ezren megosztottak egy rajzot, amin az edző tizenkét vaddisznót tart az ölében törökülésben, utalva a csapat nevére.

Közzétette: NooNud Jensarikorn – 2018. július 6., péntek

 

Félretéve az előzményeket, hogy Ekapol miatt rekedtek a barlangban, a szakértők egy dologban egyetértenek: nélküle a gyerekek halálra lettek volna ítélve.

A mentőcsapatok szerint amikor rátaláltak a csapatra, az edző volt a legvékonyabb, főként azért, mert az eltűnésük utáni napokban minden élelmet odaadott a gyerekeknek.

Mivel buddhista szerzetesnek tanult és gyakran meditált, megtanította a fiúknak, hogyan tudják a legtöbb energiát megspórolni, amíg rájuk nem találtak. Pszichológusok ezzel kapcsolatban azt állítják, nem hiszik, hogy a meditációnak tényleges hatásai lettek volna, viszont a gyerekeknek szüksége volt valakire, aki gondoskodik róluk, törődik velük saját szüleik helyett is.

Az egyik bent rekedt gyerek édesanyja egy thaiföldi televíziónak úgy nyilatkozott, nem tudja, mi történt volna a gyermekével, ha az edző nincs velük.

Amint kijön, meg kell gyógyítanunk a szívét. Soha nem fogjuk hibáztatni.

Kiemelt kép: A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú az edzőjével a Tham Luang-barlangba. Fotó: EPA/MTI

Maeszai, 2018. július 4.
A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú az edzõjével a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. A mentõk két nappal korábban találták meg a június 23-án eltûnt ifjúsági labdarúgócsapatot az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvõ Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentõknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)
Hollywood máris bejelentkezett a barlangban rekedt thai gyerekek sztorijára
Mire mindenkit kimenekítenek, talán még a forgatókönyv is meglesz.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.