Nagyvilág

Legalább egy hétig kórházban maradnak a thaiföldi barlangból kimentett fiúk

Két fiút antibiotikummal kezelnek, mindegyik kimentett gyerek napszemüveget visel.

Hétfő délutánig hat gyereket hoztak a mentőcsapatok a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből, a mélyben a gyermekfoci-csapat négy tagja és edzőjük vár segítségre. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a kimentett gyerekek nem találkozhatnak szüleikkel, mivel az orvosok ki akarják zárni, hogy fertőzéseket kaptak el.

A The Guardian információi szerint nem 48 órán át, hanem legalább egy hétig kórházban lesznek a gyerekek. Két fiúnál enyhébb, a tüdőt érintő fertőzést állapítottak meg, egyikük pedig lázas. Az orvosok mindkettejüket antibiotikummal kezelik, állítólag olyan jól vannak, hogy hétfő este már viccelődni is volt kedvük. Két hetet töltöttek a barlangrendszerben, jelenleg mindegyikük napszemüveget hord, mert szemük elszokott a fénytől.

Andrea Danese gyerekpszichológus szerint ez nagyon fontos lett volna, hogy a fiúk azonnal szüleikkel lehessenek, a föld alatt eltöltött hosszú idő miatt ugyanis fáradtak, valószínűleg kissé zavarodottak is, amit a jetlag hatásához hasonlított, és lelkileg is megviseltek. A találkozásra azonban még várni kell, annak ellenére is, hogy a szóba került fertőzések emberről emberre nem terjednek.

Kedden újraindul a mentés, lapértesülések szerint a búvárok és az orvosi egységek is készen állnak a harmadik hullámra.

A barlangrendszerben egy ifjúsági focicsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án, mentésüket nemzetközi összefogással kezdték meg két napja. A kimentett gyerekeket a legközelebbi kórházba szállítják.

Kiemelt kép: A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú az edzõjével a Tham Luang-barlangban
Fotó:Thaiföldi haditengerészet/EPA/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik