Nagyvilág

Arubai florin és Cook-szigeteki dollár – ezek a világ legmenőbb valutái

Ha valaki egyik országból a másikba utazik, sok esetben pénzt kell váltania ahhoz, hogy boldoguljon a célállomáson. Amikor egy turista a kezébe veszi a pénzérméket és bankjegyeket, puszta kíváncsiságból megvizsgálja, hogyan néznek ki, kik és mik szerepelnek rajta, és ezzel meg is teszi az első lépést, hogy közelebbről megismerkedjen az adott állam kultúrájával.

A bank- és hitelkártyák korában egyre inkább visszaszorul a készpénz jelentősége, de még mielőtt teljesen kimennének a forgalomból, összeszedtük, hogy melyek a legérdekesebb és legdivatosabb valuták a nemzetközi piacon, és mik azok a történelmi és földrajzi adottságok, amik a designjukat olyan egyedivé teszik.

Csendes-óceáni valutaközösségi frank

A pénznemet Franciaország Csendes-óceáni exklávé területei, így Új-Kaledónia, Tahiti, illetve Wallis és Futuna használják, merthogy ezekben az államokban még nem vezették be az eurót. Nem teljesen független pénznem, az egykori francia frank egyik típusa.

Az első bankjegyeket 1967-ben gyártották le, és bár rendkívül kidolgozottak voltak, a 2010-es évek elején több okból is újítani kellett rajtuk:

  • egyrészt méretüknél fogva kezelhetetlenné váltak (a legnagyobb, öt- és tízezer frankos biankó 172 x 92 mm-es formátumban nyomták),
  • másrészt túl sok volt a biztonsági rés, mert vakjel, vízjel vagy hologramfólia sem volt rajtuk.
Wikipedia
Wikipedia

A Csendes-óceáni valutaközösségi frank designja és méretezése ugyan megváltozott, de még mindig párját ritkítja világviszonylatban is. A más és más értékű bankjegyek mindegyike azon négy állam egyike előtt tiszteleg, ahol forgalomban van.

Olyan természeti értékeket jelenítenek meg a papírpénzeken, amelyek az adott országra jellemzőek, ilyen például a teknős, különböző halfajok vagy a papagájvirág. A tízezer frankoson pedig a polinéz kultúrához szorosan fűződő tradicionális kunyhó lelhető fel.

Wikipedia
eBay

Érméből hét különböző címletű van a szigeteken, ezek egyik oldalán a Francia Köztársaságról, a másikon pedig Francia Polinéziáról vagy Új-Kaledóniáról emlékeznek meg.

Wikipedia

Arubai florin

Aruba szigete Venezuela partjainál terül el, és Hollandia alkotmányos része. Az arubai florin 1986-ban váltotta fel a holland antillákbeli forintot, de az amerikai dollárt is elfogadják az országban.

eBay

Az törpeállam papírpénze elképesztően színes, de letisztult is egyben, és kiválóan reprezentálja a helyi kultúrát és a természeti életet.

Minden bankó hátoldalán ugyanolyan geometriai alakzatok látszanak, de mindegyik címlet más színű és más állat szerepel rajta, mint például a csörgőkígyó, a bagoly, a béka vagy a kagyló. Az Arubai Központi Bank tájékoztatása szerint ezzel a kombinációval szerették volna hangsúlyozni a múlt és jelen kapcsolatának fontosságát.

eBay

Aruba az egyetlen ország a Földön, ahol a valuta 25 címletben van forgalomban. De nem ez az arubai florin egyetlen különlegessége: az ötvencentes érme négyzet alakú. Az ötflorinos érmes is ilyen volt korábban, de azt végül lekerekítették, mert így sokkal nehezebb meghamisítani.

eBay

Comore-i frank

Franciaország a történelem során nemcsak a Csendes-óceáni régióban, hanem Afrikában is teret hódított, és többek közt a Madagaszkártól északra található Comore-szigeteket is bekebelezte. Ezt kiválóan tükrözik a ma már független ország bankjegyei is.

Comore 1956-ban kapott autonómiát a franciáktól, majd 1975. július 6-án Mayotte sziget kivételével el is szakadt tőlük. A függetlenség kikiáltása után azonnal új pénznemet vezettek be, hogy reflektáljanak a politikai változásokra. A Comore-i frank az afrikai valutaközösséghez tartozik, ugyanakkor az euróhoz kötött árfolyamú pénznem és a francia központi bank, a Banque de France szabályozza.

Így néztek ki az első bankók:

eBay
eBay

Az érméket és a bankjegyeket a közelmúltban a Comore-i Központi Bank átvariálta, de továbbra is hűek maradtak a szigetcsoport kultúrájához, történelméhez, valamint állat- és növényvilágához.

Nemzetközi Bankjegy Társaság
Nemzetközi Bankjegy Társaság

Fontos megjegyezni, hogy az afrikai valutaközösség a gyarmatosítás hagyatékának számít a szó negatív értelmében, és könnyen elképzelhető, hogy a földrész frankjait a közeli jövőben csoportosan eltörlik.

A svájci frank lett a világ legszebb pénze
Az új tízfrankost választotta a legszebb bankjegynek a Nemzetközi Bankjegy Társaság.

Cook-szigeteki dollár

A Cook-szigetek 15 apróbb, a külvilágtól szinte teljesen elzárt szigetből áll össze a Csendes-óceán déli részén. Mivel a szigetcsoport új-zélandi kolónia volt a XX. század kezdetétől egészen az 1960-as évekig, a két országnak különleges kapcsolata van egymással. A Cook-szigeteki lakók új-zélandi állampolgárok, és a hivatalos pénznem az új-zélandi dollár. Mindenütt elfogadják a viszont Cook-szigeteki dollárt is, hiszen a két valutát 1:1 arányban váltják, tehát egyenértékűek.

Az egyik legfurcsább pénzük a kétdolláros érme, amely háromszögletű. Egyik oldalán II. Erzsébet királynőt ábrázolja, míg a másikon egy asztal látható vizeskancsóval a tetején. Ez a világ egyetlen ilyen formájú használatban lévő pénzérméje.

eBay
eBay

Háromdolláros bankóból kétféle is van nekik. Az egyik rózsaszín árnyalatú, az egyik felén állítólag egy tipikus vasárnapi jelenet játszódik le rajta, a másikon táncosok, trópusi halak, egy nagy kagyló és a zafírlóri névre hallgató őshonos madár virít.

eBay

A másik fajta háromdolláros zöld és kék, és egy cápát meztelenül meglovagoló nőt mutat. A legenda szerint Ina, egy Rarotonga szigetéről származó fiatal lány egy cápa hátán próbálta átszelni a tengert, hogy eljusson barátjához Mangaia szigetére, amely a második legnagyobb az országban. Sajnos sosem ért célba, mert amint fejbe verte kókuszdióval az állatot, az megette őt.

eBay

Izlandi korona

Izland hiába tartozik földrajzilag Európához, nem tagja az Európai Uniónak, így magától értetődő módon nem is euró a fizetőeszköz a szigeten. Az északi államban izlandi koronát használnak, a pénznemből öt-ötféle bankó és érme létezik.

Az érmék előlapján Izland négy mondabeli védelmezője (egy bika, egy hegyi óriás, egy madár és egy sárkány) látható, míg a hátoldalon a tengeri élővilágot jelenítették meg. Minden érmén más tengeri lény tűnik fel: egy nyúlhal, egy parti tarisznyarák, kapellán lazacok, delfinek és egy tőkehal.

eBay
eBay

Bár a bankjegyek kevésbé színesek a listánkon szereplő darabokhoz képest, annyira kidolgozottak, hogy bőven van mit vizsgálni rajtuk. Az izlandi korona bankóiról nem az állat- és növényvilág, sokkal inkább a történelmi karakterek és művészek köszönnek vissza.

Az ötezer koronáson szereplő nő kalapját pedig egyenesen imádjuk.

Thinkstock
Többet érhetnek a pénzei, mint amennyi rájuk van írva
Érdemes figyelni a bankjegyek sorszámát, mert kiderülhet, hogy pluszpénzt jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik