Tech

Továbbra is titok, ki alkotta a kalózpénzt

Bár egy hétig úgy tűnt, felfedte magát a bitcoin titokzatos atyja, mostanra újra ködbe veszett az igazság. A virtuális fizetőeszköz pedig továbbra is él és virul, a netezők imádják, a bankok és a hatóságok viszont idegbajt kapnak tőle.

A HUF, EUR, vagy USD rövidítésekről már mindenki tudja, milyen fizetőeszközt takarnak, de a BTC még mindig sokak számára lehet újdonság. Hivatalosan nincs olyan ország, amelynek ez lenne a pénzneme, és nem is találunk ilyen feliratú pénzérmét vagy bankjegyet. A bitcoin ugyanis egy virtuális pénz, amely 2009 óta létezik: az erős titkosítás és egyéb biztonsági megoldások mellett létrehozott fizetőeszköz az interneten használható, válthatunk rá bármilyen valódi valutát, aztán pedig fizethetünk vele online.

A bitcoin legelőször az úgynevezett Dark Weben, azaz a “Sötét Interneten” aratott nagy sikert, ami nem is csoda, hiszen a drogokat, fegyvereket vásárolók így olyan módon fizethettek az illegális árukért, amit a bankok, vagy hatóságok nem tudtak követni. A dolog csak odáig látszik, hogy valaki bitcoinra váltja az euróját, de hogy aztán a bitcoin hová kerül, azt a technológia miatt csak a fizető és fogadó fél követheti.

Azóta a bitcoin kilépett az illegalitásból, sokféle szolgáltatás elfogadja már ezt a pénznemet, bár a jogi helyzete még mindig erősen billeg, hiszen így megkerülhető a banki tranzakciós adó, és a fenti példák miatt az adóhatóságoktól a rendőrségig senki sem tudja követni a pénzmozgás útját.

bitcoin02

A titokzatos netbankár

Pont ezért is tartják sokan fontosnak, hogy megtalálják a bitcoin feltalálóját, akiről csak annyit lehet tudni, hogy Satoshi Nakamoto álnéven dolgozik. Többekre próbálták már rábizonyítani, hogy ők állnak a virtuális pénz kifejlesztése mögött, de még soha nem sikerült senkire bizonyítékokat találni.

Egy hete aztán robbant a hírbomba, egy ausztrál vállalkozó, Craig Wright azt állította, ő Nakamoto, és ezt olyan technikai bizonyítékokkal is alátámasztotta, amelyeket több újságnak is elküldött, valamint weboldalára is feltett. Ezek a bitcoin fejlesztésének kezdetéről származó titkosítási kulcsok voltak, amelyekről elsőre a szakértők is azt mondták, nagyon erősen alátámasztják Wright állítását.

Most azonban saját blogján azt írta, mégsem szolgáltat további bizonyítékokat.

Sajnálom. Azt hittem, meg tudom tenni. Azt hittem, magam mögött hagyhatom az elmúlt évek anonimitását és rejtőzködését.

Az így kezdődő üzenetben Wright azt tagadja meg, hogy az általa korábban beígért végső technikai bizonyítékokat is bemutatja. Bár a korábban megszellőztetett titkosítási adatok is erős alapot jelentettek, a következő lépés lehetett volna a valóban egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ausztrál vállalkozó Nakamoto. Szakértők szerint azonban így csak az látható, hogy Wright a bitcoin megjelenésének igen korai szakaszában már jelen lehetett.

Persze a blogbejegyzés nem azt mondja, hogy Wright nem egyenlő Nakamotóval, de lezárja a furcsa coming outot. A szakértők azonban úgy vélik, a vállalkozó csak kihasználta, hogy sokan már kapcsolatba hozták a nevét a titokzatos fejlesztővel, és a mostani lépésével csak saját hírnevét szerette volna megnövelni. Emberünknek ugyanis két olyan vállalata is van, amely bitcoinnal kapcsolatos szolgáltatásokat kínál, ráadásultavaly már bejelentette, hogy szeretné megalapítani a világ első bitcoin-bankját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik