Nagyvilág

A populizmusról is tárgyal idén a Bilderberg-csoport

A titkos találkozóra a Google vezetőjét és a szerb kormányfőt is meghívták.

Csütörtökön elkezdődött a Bilderberg-csoport éves tanácskozása az olaszországi Torinóban. A megbeszélés, amelyre vezető politikusokat, világcégek vezetőit, tudósokat hívnak meg, zártkörű.

Idén jelen van Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, a francia titkosszolgálat vezetője és a Bank of England kormányzója, valamint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter – számol be a Euronews. Szintén a résztvevők közt van a holland, belga, szerb és észt kormányfő. A nagyvállalatok közül vezetői szinten képviselteti magát mások mellett az Airbus, a BP, a Total, a Google, a Vodafone és a Ryanair.

A négynapos konferencia napirendjén szerepel az európai populizmus és az egyenlőtlenség kérdése, a mesterséges intelligencia, a szabad kereskedelem, Oroszország, illetve Trump elnökségének félidei értékelése.

A szervezők azzal indokolják a találkozó titkosságát, hogy a vezetők kötetlenül beszélhetnek. Ugyanakkor minden évben tüntetők jelennek meg a helyszínen, hogy az átláthatatlanság ellen tiltakozzanak.

Az utolsó ismert magyar meghívott Bajnai Gordon volt 2014-ben, de az 1990-es években Bokros Lajos is részt vett a találkozókon. Többször meghívták Surányi György volt MNB-elnököt, és Martonyi János külügyminiszter is részt vett az egyik konferencián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik