Nagyvilág

Trumpról is tárgyal a Bilderberg-csoport

Az Európai Unió jövője és a transzatlanti kapcsolatok alakulása is terítéken.

Az egyesült államokbeli Virginiában, Chantilly városban csütörtökön megkezdődik a Bilderberg-csoport nevű, zártkörű társaság éves találkozója. A fő témák között van Donald Trump elnöksége, az Európai Unió jövője és a transzatlanti kapcsolatok alakulása – tudatták közleményben.

A csoport találkozóin mindig befolyásos politikai és gazdasági vezetők, tudósok és újságírók vesznek részt. Idén 131-en kaptak meghívást a négynapos tanácskozásra, köztük Henry Kissinger egykori amerikai diplomata, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Vilmos Sándor holland király és John Brennan volt CIA-igazgató.

A társaság azt is tudatta, hogy a találkozón az új amerikai adminisztráció több képviselője, például Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Herbert R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is lehetőséget kap arra, hogy eszmét cseréljen a milliárdosból lett elnök bírálóival, köztük akár Eric Schmidttel, az Alphabet – a Google-cégek anyavállalata – igazgatótanácsának elnökével.

A Bilderberg-csoport idén sem terjeszt a résztvevők elé határozatot, nem tartanak szavazást, és a tanácskozásról sem ad ki közleményt, a beszélgetésekről nem készül jegyzőkönyv és összefoglaló, nem hozzák nyilvánosságra, ki milyen véleményt fogalmazott meg – mindezt a minél nyíltabb vita érdekében.

Korábban többen bírálták a Bilderberg-találkozó körüli titkolózást,

Bírálják a Bilderberg-találkozó körüli titkolózást
Az egyik korábbi résztvevő szerint a tanácskozás körüli, világkormányról szóló találgatásoknak nagyjából annyi valóságalapja van, mint a chemtrailnek.

Az 1954-ben megalakult csoport az első találkozó helyszínéről, Oosterbeek hollandiai település De Bilderberg nevű szállodájáról kapta a nevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik