Nagyvilág

Bírálják a Bilderberg-találkozó körüli titkolózást

Az egyik korábbi résztvevő szerint a tanácskozás körüli, világkormányról szóló találgatásoknak nagyjából annyi valóságalapja van, mint a chemtrailnek.

Elkezdődött csütörtök este a Bilderberg csoport éves találkozója a németországi Drezdában. A tanácskozásnak otthont adó szállodát elkerítették, a környéken gyülekezési tilalmat rendeltek el. A biztonságra 400 rendőr ügyel.

A vasárnapig tartó rendezvény ellen 16 tüntetést hirdettek meg, többek közt az iszlámellenes Pegida mozgalom is demonstrál. A tüntetők az óváros egy közeli terén, a drezdai állami opera előtt gyülekezhetnek. Késő délután, amikor az első résztvevők megérkeztek a konferenciára, néhány tucat tiltakozó volt a téren.

Merkelt is hívták, nem megy

A 64. Bilderberg Találkozón 20 országból mintegy 130 vendég vesz részt, többségük magas rangú politikus, vagy döntéshozó az üzleti életből. Köztük van a német kormány három minisztere: Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter.

A szervezők meghívták Angela Merkel kancellárt, Sigmar Gabriel alkancellárt, Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert és Peter Altmaier kancelláriaminisztert is, ők viszont nem mennek el a találkozóra, amelyet sokan azért bírálnak, mert nem nyilvános. Az ellenzéki Baloldal szerint sincs rendben, hogy német kormánytagok vesznek részt a konferencián.

Nem döntéseket hoznak, diskurálnak

A párt parlamenti képviselje, Axel Troost azért is furcsállja a kormánytagok részvételét, mert az ilyen típusú eszmecserének nyilvános fórumai is vannak, mint például a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport találkozói vagy a davosi Világgazdasági Fórum. A német kormány viszont azzal érvelt, hogy a konferencián informális eszmecsere folyik, és nem kell konkrét eredményeket elérni.

Henri de Castries, az AXA francia biztosítótársaság vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a Bilderberg csoport nem operatív szervezet, hanem informális társaság, amely nem döntéseket hoz, hanem diskurál, egyébként pedig naponta tízezrével vannak a világban olyan megbeszélések, amelyek tartalma nem nyilvános.

Az ellenzéki Zöldek képviselője, Jürgen Trittin, aki 2012-ben még frakcióvezetőként vett részt a találkozón, azt mondta: ez a rendezvény olyan, mint a német parlamenti pártokhoz közel álló alapítványok, vagy a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia bármely tanácskozása, a titkos jelleg pedig a hidegháborúból megmaradt hagyomány. Szerinte azonban a nagyobb nyilvánosság hozzájárulhatna ahhoz, hogy kikopjon a köztudatból az állítólagos világkormányról szóló mese. Ezt a feltételezést ahhoz az összeesküvés-elmélethez hasonlította Trittin, mely szerint a repülőgépek kondenzcsíkja vegyi anyagokból áll, amit a Bilderberg csoport megbízásából permeteznek, hogy a lehulló mérgek elbutítsák az embereket.

A nyílt vita érdekében titkolóznak

A szervezők közleményükben kiemelték: a minél nyíltabb vita érdekében nem lehet nyilvánosságra hozni, hogy ki milyen véleményt fogalmazott meg. A konferencia zárt jellegéből adódóan a résztvevők tisztségüktől, beosztásuktól függetlenül beszélhetnek, és nem kötik őket a hivatalos minőségükben tett kijelentéseik.

Az 1954-ben megalakult csoport egyébként az első találkozó helyszínéről, a hollandiai Oosterbeek De Bilderberg nevű szállodájáról kapta a nevét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik