Nagyvilág

Az Ikea ingoványos talajon próbálja megvetni a lábát

A korrupció miatt kétszer már elbukott a tervük, most újra nekifutnak.

Harmadszor is próbálkozik az Ikea azzal, hogy áruházat nyisson Ukrajnában – 2005-ben és 2010-ben már nekifutottak, de olyan korrupcióval találkoztak, hogy letettek a tervről. Erről a Napi.hu ír, amely idézi Svédország kijevi nagykövetét is, aki szerint az Ikea visszatérési szándéka a közállapotok javulását jelzi.

A svéd bútoráruházlánc most óvatosabban közeledik Ukrajnához, először a kormány támogatását akarják megszerezni, hogy féken tartsák a helyi kiskirályokat. Ilyen befektetések esetén általában nincs szükség kormányzati részvételre, de az ukrán hatóságok nem felelnek meg a szigorú svéd korrupcióellenes szabályoknak.

Az országnak el kell jutnia oda, hogy ez megváltozzon, mert lassítja a fejlődést, ha minden projektet egyenként, központi szinten kell menedzselni. Ha az Ikeának sikerül megvetnie lábát, további nyugati áruházláncok, például a H&M eredhetnek a nyomába.

Az ukránoknak egyébként eddig sem kellett nélkülözniük az Ikea-termékeket – aki nem maga utazott külföldre értük, az közvetítő vállalkozókon keresztül, szürkeimportban hozathatta be a katalógus alapján kinézett árukat. (Fotó: Europress / Paco Nunez / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik