Nagyvilág

Ég a Magas-Tátra, 1200 turistát evakuáltak – videó

tuzolto(1)(960x640)(1).jpg (Array)
tuzolto(1)(960x640)(1).jpg (Array)
Az oltást nehezíti a megközelíthetetlen terep és az erősödő szél.

A Magas-Tátra késmárkiitatói (Kežmarské Žľaby) térségében keletkezett tűzvész. Csütörtökön körülbelül 800-1200 embert kellett evakuálni a turistaösvényekről – írta a pozsonyi Új Szó. A Bumm nevű szlovák hírportál idézte Denisa Saková belügyminisztert, aki este ért a helyszínre és azt mondta, a tűzvész 30 hektárnyi erdőterületet érint.

A népszerű turistaövezetből az emberek kimenekítésében 20 hegyimentő is segített, de a terep nemcsak az oltást, hanem az evakuálást is nehezítette.

Két helikopter, 80 tűzoltó és 30 tűzoltóautó oltotta a lángokat. A tűzvész miatt átmenetileg több turistaútvonalat lezártak, részben a tűz terjedése, részben a füst miatt.

Az oltás legnagyobb problémája a megközelíthetetlen terep és az erősödő szél. A tűzoltók éjjel a tüzet csak megfigyelni tudták. Szerintük valószínű, hogy a tüzet ember okozta. Az oltási munkákat péntek hajnalban tovább folytatták.

Az elmúlt években a Magas-Tátrában többször pusztított erdőtűz, az egyik legkomolyabb 2005-ben, amikor szinte a csodával határos módon a  térségben olyan kiadós eső esett, amely csaknem teljesen eloltotta a nagy kiterjedésű erdőtüzet. 

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik