Nagyvilág

Az éjszakai kiadós eső megmentette a Magas Tátrát

Szombaton délben, feltehetően egy eldobott cigarettától kigyulladt az a tátrai erdő, amelyet tavaly novemberben egy orkán szinte teljesen letarolt. A megfékezhetetlennek látszó erdőtüzet a vasárnap éjszakai kiadós eső szinte teljesen eloltotta.

Szombaton délben, vélhetően egy eldobott cigarettától gyulladt ki az a tátrai erdő, ahol tavaly novemberben orkán pusztított. A vihar akkor szinte teljesen letarolta a területet, most pedig az irtáson heverő száraz lombozat gyulladt ki. A tűz vasárnap estig már 250 hektárnyi területet érintett, és úgy tűnt, hogy felperzseli a még élő növényzetet is.


Az éjszaka során azonban csodával határos módon a tátrai térségen olyan kiadós eső esett, amely szinte teljesen eloltotta a nagy kiterjedésű erdőtüzet. A tűzoltóknak már csak két kisebb, nem igazán veszélyes tűzfészket kell eloltaniuk.


Vasárnap este még úgy tűnt, hogy a megfékezhetetlennek látszó, minden korábbinál nagyobb tátrai erdőtűz oltásához a szlovák hatóságok a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól két tűzoltásra alkalmas helikoptert is kérnek, erre azonban az éjszakai eső után már nem lesz szükség – jelezte hétfőn reggel az oltást irányító válságstáb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik