Nagyvilág

Életfogytiglanit kapott a svéd újságírónő gyilkosa

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán Peter Madsent, akit azzal vádoltak, hogy 2017. augusztusban a tengeralattjáróján meggyilkolta Kim Wall svéd újságírót, a holttestet feldarabolta, a testrészeket pedig Koppenhágánál a tengerbe dobta – írja a dán TV honlapja. Az esetről a magyar sajtóban elsőként a 24.hu számolt be.

Keddi ítéletében a bíróság többek között gyilkosságban és szexuális zaklatásban találta bűnösnek Peter Madsent.

Az indoklásban hozzátették: a férfi előre eltervezetten és különös kegyetlenséggel hajtotta végre a gyilkosságot, áldozata pedig egy olyan újságíró volt, aki csak a munkáját végezte.

A dán feltaláló mindvégig tagadta, hogy megölte volna Wallt, igaz, a csonkítást elismerte. A nyomozást vezető ügyész, Jakob Buch-Jepsen életfogytiglani börtönbüntetést kért Madsenre, amely a Local hírportál helyi kiadása szerint Dániában átlagosan 16 év börtönt jelent. A döntés ellen Madsen és ügyvédje azonnal fellebbeztek.

A TV2 tudósításában azt írta, hogy a bíróság Madsen vallomását több ponton megbízhatatlannak tartotta.

A bírósági tárgyalások során számos sokkoló részlet derült ki a férfi életéről, például az, hogy rajong azokért a videókért, amelyekben embereket ölnek és csonkítanak meg.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Jakob Buch-Jepsen azt mondta: elégedettek a bíróság ítéletével és azzal, hogy a vádpontok többségében igazat adtak az ügyészségnek. Az ügyész megköszönte a bűncselekmény feltárásában közreműködő svéd rendőrség munkáját.

Jakob Buch-Jepsen. fotó: Europress/AFP PHOTO/Scanpix/Jens Astrup/Denmark OUT

Az újságíró eltűnése

Kim Wall 2017. augusztus 10-én éppen a saját búcsúbuliján vett részt – a barátjával arra készült, hogy Pekingbe költözzön –, amikor sms-t kapott Madsentól, amelyben meghívta a Nautilus nevet viselő tengeralattjárójára, hogy készítsen vele interjút. Wall már korábban e-mailezett Madsennal egy jövőbeli riportról, elfogadta a meghívást és este 7 óra körül a hajóra lépett. A nőről akkor készült az utolsó fotó életében.

Miután éjszaka nem tért vissza Wall, barátja értesítette a rendőrséget az eltűnéséről. Addigra Madsent, aki azt állította, hogy elsüllyedt a tengeralattjáró, kimentették a tengerből. Az újságírónőt továbbra sem találták, jóllehet, a tengeralattjárót is kiemelték a vízből. Augusztus 23-án aztán egy megcsonkított emberi törzset találtak a tengerparton. A törzsön számos szúrásnyomot találtak, főleg ágyéktájon. Október elején rendőrségi búvárok két műanyagzsákra bukkantak a Køge-öbölben, benne Wall koponyájával, lábaival, ruháival és egy késsel. November végén megtalálták a karokat is.

A kisemberek hangja akart lenni a rejtélyes módon meghalt svéd újságírónő
Kim Wall nem félt a rázós témáktól, de tudta, hogy a munkája során számos veszély fenyegetheti.

Madsen letartóztása

Madsent augusztus 11-én gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával tartóztatták le és a rendőrség azt gyanította, hogy szándékosan süllyesztette el a Nautilust. A férfi előzetes letartóztatását rendre meghosszabbították, saját maga és ügyvédje kérte mindig a négyhetes elnapolásokat, így a börtönben kellett kivárnia a bírósági tárgyalás márciusi kezdését.

A feltaláló, akinek életéről hosszabban itt írtunk, az eljárás során többször is megváltoztatta a vallomását. Először azt mondta, hogy Wall azért halt meg, mert ráesett a tengeralattjáró egyik ajtaja. Tavaly októberben már arról beszélt, hogy műszaki problémák következtében mérgező füst keletkezett a hajótérben és azok ölték meg az újságírót. Később ezen a sztorin is változtatott kicsit, akkor a mérges gázok mellett a légnyomáskülönbséget okolta. Wall koponyáján a boncolás során nem találtak törést, amely igazolta volna Madsen első vallomását.

Azt Madsen is elismerte, hogy ő darabolta fel a holttestet, de a gyilkosságot nem vallotta be. A dán ügyészség azzal vádolta a férfit, hogy előre eltervezetten, egy deviáns szexuális fantázia részeként megkínozta és megölte Wallt. Jacob Buch-Jepsen ügyész a tárgyaláson arról beszélt, hogy a 47 éves amatőr feltaláló többek között fűrészt, éles csavarhúzókat és műanyag szíjakat vitt fel a Nautilusra, mielőtt augusztus 10-én kihajóztak volna rajta.

Istenre és az emberekre is dühös feltaláló végezhetett a megcsonkított újságíróval
„Átok van a Nautiluson, és ez az átok én vagyok” – mondta az általa épített tengeralattjáróról Peter Madsen, akit most már Kim Wall meggyilkolásával vádol a dán ügyészség.

Madsen a tárgyaláson azt mondta, hogy azért hazudott Wall halálának körülményeiről, mert meg akarta védeni a nő családját. Állítása szerint a hajóút nem egy gonosz terv része volt és Kim Wall jól érezte magát egészen „a balesetig”.

Az ügyészség azonban a perről tudósító lapok szerint egészen más képet festett Peter Madsenról: a férfi nagyfokú szexuális devianciával rendelkezik és rajong a lefejezésekért.

Nárcisztikus és pszichopata tulajdonságok jellemzik, manipulatív, alig érez empátiát és megbánást

– mondta a Buch-Jepsen ügyész.

Felkavaró részletek a gyilkosságról

A bizonyítékok alapján Madsen a fejénél és a végtagjainál fogva megkötözte Kim Wallt, majd megverte és megkéselte ágyéktájon. Ezt követően megölte és a holttestet brutális kegyetlenséggel darabolta fel: beleállította a wc-kagylóba és úgy vágta le a fejét. Madsen állítása szerint nem így tervezte és nagyon kellemetlenül érezte magát közben.

A törzsön talált késszúrásokról a feltaláló azt mondta, hogy így akarta elérni azt, hogy a bomlás során kialakuló gázok távozzanak a testrészekből. Arra a felvetésre, hogy Wall nemi szervei körül és a vaginájában is számos szúrásnyomot találtak, Madsen azt válaszolta, hogy annak nem volt semmilyen szexuális indíttatása.

A rendőrség tucatnyi olyan filmet talált Madsen számítógépén, amelyek lefejezésről vagy sorozatgyilkosokról szólnak, valamint Wall halála előtt is ilyen témában keresgélt az interneten. A bíró és az esküdtek többet is megnéztek a Madsen gépén talált videókból, de azok annyira erőszakosak voltak, hogy a tárgyalóteremben nem vetítették le őket.

Fotó: AFP / Mads Claus Rasmussen

A feldarabolásról a férfinak a vallomástétel közben az 1995-ös Hetedik című film jutott eszébe, amely egy őrült sorozatgyilkosról szól. Amikor az ügyész megkérdezte, hogy ezt nem tartja-e furcsának, Madsen nemmel válaszolt, hozzátéve: „van benne egy olyan jelenet, amelyben valakinek levágják a fejét”.

A tárgyalás során meghallgatták a férfi egyik korábbi szeretőjét is, akinek a több fétisklubban is tagsággal rendelkező Madsen egyszer leírta a számára tökéletes gyilkosságot: kamerára veszik, ahogy meghal egy női áldozat és Madsen a barátaival együtt darabolja fel a testet.

A gyilkosság reggelén Madsen arra keresett rá az interneten, hogy „lefejezett lány agónia”, a keresés egy filmhez vezetett. Arra a kérdésre, hogy miért néz nők megkínzásáról és lefejezéséről szóló videókat, a férfi tagadta, hogy azért, mert annak köze lenne Wall meggyilkolásához vagy ezek a filmek felizgatnák:

Nincs szexuális oka. Ez az erős érzelmekről szól. Azért nézem ezeket a filmeket, hogy sírjak és érezzek valamit.

Amikor a férfit a gyerekkoráról kérdezték, azt mondta, mindenféle magyarázat nélkül, hogy

áldozat akartam lenni egy gyerekpornófilmben.

Jakob Buch-Jepsennek ez volt az utolsó ügye a koppenhágai rendőrséggel, májustól új helyen dolgozik tovább, de a bírósági ítéletet követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy továbbra is követni fogja az eseményeket. Hozzátette: Kim Wall eltűnése és gyilkossága nagy hatással volt az életére, munkaidő után sem tudta „letenni”.

Az ügyről írt további cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: Europress/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik