Nagyvilág
A breakdown in the collective bargaining for public employees has led to the announcement of a general strike starting April 4th. This affects all public workplaces like schools, kindergartens and relevant for this case jurists and office workers. Judges are not allowed to strike but if all the surrounding functions are held up it will be difficult to perform all court appearances in Copenhagen City Court. Among these is the trial against Peter Madsen set to begin at March 8th and with a presumed verdict on April 25th. Right now the court is working hard to set up an emergency plan for the trial but if the strike runs for long some of the court dates might be postponed. Peter Madsen is on trial for the planned murder and dismemberment of Swedish journalist Kim Wall on his U-Boat, UC3 Nautilus, August 10th 2017.

Életfogytiglanit kapott a svéd újságírónő gyilkosa

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 04. 24. 13:05

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán Peter Madsent, akit azzal vádoltak, hogy 2017. augusztusban a tengeralattjáróján meggyilkolta Kim Wall svéd újságírót, a holttestet feldarabolta, a testrészeket pedig Koppenhágánál a tengerbe dobta – írja a dán TV honlapja. Az esetről a magyar sajtóban elsőként a 24.hu számolt be.

Keddi ítéletében a bíróság többek között gyilkosságban és szexuális zaklatásban találta bűnösnek Peter Madsent.

Az indoklásban hozzátették: a férfi előre eltervezetten és különös kegyetlenséggel hajtotta végre a gyilkosságot, áldozata pedig egy olyan újságíró volt, aki csak a munkáját végezte.

A dán feltaláló mindvégig tagadta, hogy megölte volna Wallt, igaz, a csonkítást elismerte. A nyomozást vezető ügyész, Jakob Buch-Jepsen életfogytiglani börtönbüntetést kért Madsenre, amely a Local hírportál helyi kiadása szerint Dániában átlagosan 16 év börtönt jelent. A döntés ellen Madsen és ügyvédje azonnal fellebbeztek.

A TV2 tudósításában azt írta, hogy a bíróság Madsen vallomását több ponton megbízhatatlannak tartotta.

A bírósági tárgyalások során számos sokkoló részlet derült ki a férfi életéről, például az, hogy rajong azokért a videókért, amelyekben embereket ölnek és csonkítanak meg.

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Jakob Buch-Jepsen azt mondta: elégedettek a bíróság ítéletével és azzal, hogy a vádpontok többségében igazat adtak az ügyészségnek. Az ügyész megköszönte a bűncselekmény feltárásában közreműködő svéd rendőrség munkáját.

Copenhagen Police's Special prosecutor Jakob Buch-Jepsen speaks with the media about the prosecution's appeal in the submarine case against Peter Madsen during a press conference in front of the Copenhagen Police Headquarter in Copenhagen, Denmark on January 16, 2018.
Danish prosecutors on January 16, formally charged inventor Peter Madsen with last year's murder of Swedish journalist Kim Wall, whose dismembered body parts were found at sea after she interviewed him on his homemade submarine. Madsen, who was arrested and detained shortly after Wall's disappearance in August, has admitted cutting up her body and dumping it at sea but has denied intentionally killing her. / AFP PHOTO / Scanpix / Jens Astrup / Denmark OUT
Jakob Buch-Jepsen. fotó: Europress/AFP PHOTO/Scanpix/Jens Astrup/Denmark OUT

Az újságíró eltűnése

Kim Wall 2017. augusztus 10-én éppen a saját búcsúbuliján vett részt – a barátjával arra készült, hogy Pekingbe költözzön –, amikor sms-t kapott Madsentól, amelyben meghívta a Nautilus nevet viselő tengeralattjárójára, hogy készítsen vele interjút. Wall már korábban e-mailezett Madsennal egy jövőbeli riportról, elfogadta a meghívást és este 7 óra körül a hajóra lépett. A nőről akkor készült az utolsó fotó életében.

Miután éjszaka nem tért vissza Wall, barátja értesítette a rendőrséget az eltűnéséről. Addigra Madsent, aki azt állította, hogy elsüllyedt a tengeralattjáró, kimentették a tengerből. Az újságírónőt továbbra sem találták, jóllehet, a tengeralattjárót is kiemelték a vízből. Augusztus 23-án aztán egy megcsonkított emberi törzset találtak a tengerparton. A törzsön számos szúrásnyomot találtak, főleg ágyéktájon. Október elején rendőrségi búvárok két műanyagzsákra bukkantak a Køge-öbölben, benne Wall koponyájával, lábaival, ruháival és egy késsel. November végén megtalálták a karokat is.

A kisemberek hangja akart lenni a rejtélyes módon meghalt svéd újságírónő
Kim Wall nem félt a rázós témáktól, de tudta, hogy a munkája során számos veszély fenyegetheti.

Madsen letartóztása

Madsent augusztus 11-én gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával tartóztatták le és a rendőrség azt gyanította, hogy szándékosan süllyesztette el a Nautilust. A férfi előzetes letartóztatását rendre meghosszabbították, saját maga és ügyvédje kérte mindig a négyhetes elnapolásokat, így a börtönben kellett kivárnia a bírósági tárgyalás márciusi kezdését.

A feltaláló, akinek életéről hosszabban itt írtunk, az eljárás során többször is megváltoztatta a vallomását. Először azt mondta, hogy Wall azért halt meg, mert ráesett a tengeralattjáró egyik ajtaja. Tavaly októberben már arról beszélt, hogy műszaki problémák következtében mérgező füst keletkezett a hajótérben és azok ölték meg az újságírót. Később ezen a sztorin is változtatott kicsit, akkor a mérges gázok mellett a légnyomáskülönbséget okolta. Wall koponyáján a boncolás során nem találtak törést, amely igazolta volna Madsen első vallomását.

Azt Madsen is elismerte, hogy ő darabolta fel a holttestet, de a gyilkosságot nem vallotta be. A dán ügyészség azzal vádolta a férfit, hogy előre eltervezetten, egy deviáns szexuális fantázia részeként megkínozta és megölte Wallt. Jacob Buch-Jepsen ügyész a tárgyaláson arról beszélt, hogy a 47 éves amatőr feltaláló többek között fűrészt, éles csavarhúzókat és műanyag szíjakat vitt fel a Nautilusra, mielőtt augusztus 10-én kihajóztak volna rajta.

Istenre és az emberekre is dühös feltaláló végezhetett a megcsonkított újságíróval
„Átok van a Nautiluson, és ez az átok én vagyok” – mondta az általa épített tengeralattjáróról Peter Madsen, akit most már Kim Wall meggyilkolásával vádol a dán ügyészség.

Madsen a tárgyaláson azt mondta, hogy azért hazudott Wall halálának körülményeiről, mert meg akarta védeni a nő családját. Állítása szerint a hajóút nem egy gonosz terv része volt és Kim Wall jól érezte magát egészen „a balesetig”.

Az ügyészség azonban a perről tudósító lapok szerint egészen más képet festett Peter Madsenról: a férfi nagyfokú szexuális devianciával rendelkezik és rajong a lefejezésekért.

Nárcisztikus és pszichopata tulajdonságok jellemzik, manipulatív, alig érez empátiát és megbánást

– mondta a Buch-Jepsen ügyész.

Felkavaró részletek a gyilkosságról

A bizonyítékok alapján Madsen a fejénél és a végtagjainál fogva megkötözte Kim Wallt, majd megverte és megkéselte ágyéktájon. Ezt követően megölte és a holttestet brutális kegyetlenséggel darabolta fel: beleállította a wc-kagylóba és úgy vágta le a fejét. Madsen állítása szerint nem így tervezte és nagyon kellemetlenül érezte magát közben.

A törzsön talált késszúrásokról a feltaláló azt mondta, hogy így akarta elérni azt, hogy a bomlás során kialakuló gázok távozzanak a testrészekből. Arra a felvetésre, hogy Wall nemi szervei körül és a vaginájában is számos szúrásnyomot találtak, Madsen azt válaszolta, hogy annak nem volt semmilyen szexuális indíttatása.

A rendőrség tucatnyi olyan filmet talált Madsen számítógépén, amelyek lefejezésről vagy sorozatgyilkosokról szólnak, valamint Wall halála előtt is ilyen témában keresgélt az interneten. A bíró és az esküdtek többet is megnéztek a Madsen gépén talált videókból, de azok annyira erőszakosak voltak, hogy a tárgyalóteremben nem vetítették le őket.

On September 5th 2017 inventor Peter Madsen's custodial sentence was prolonged in connection to the charges against him of manslaughter of Swedish journalist Kim Wall. Wall was on board Madsen's privately built U-boat the UC3 Nautilus to do a story about Madsen, but sometime between August 10th and August 11th she was killed under still unknown circumstances. Peter Madsen has explained she died following an accident with a trap door on the U-boat but court has ruled his explanation unsatisfactory and has prolonged his custodial sentence until October 5th. Furthermore he has been set to undergo a mental examination to determine his mental state in connection with Kim Wall's torso showing up without head and limbs at Amager Beach south of Copenhagen and the following charges of indecent handling of a dead body.
Fotó: AFP / Mads Claus Rasmussen

A feldarabolásról a férfinak a vallomástétel közben az 1995-ös Hetedik című film jutott eszébe, amely egy őrült sorozatgyilkosról szól. Amikor az ügyész megkérdezte, hogy ezt nem tartja-e furcsának, Madsen nemmel válaszolt, hozzátéve: „van benne egy olyan jelenet, amelyben valakinek levágják a fejét”.

A tárgyalás során meghallgatták a férfi egyik korábbi szeretőjét is, akinek a több fétisklubban is tagsággal rendelkező Madsen egyszer leírta a számára tökéletes gyilkosságot: kamerára veszik, ahogy meghal egy női áldozat és Madsen a barátaival együtt darabolja fel a testet.

A gyilkosság reggelén Madsen arra keresett rá az interneten, hogy „lefejezett lány agónia”, a keresés egy filmhez vezetett. Arra a kérdésre, hogy miért néz nők megkínzásáról és lefejezéséről szóló videókat, a férfi tagadta, hogy azért, mert annak köze lenne Wall meggyilkolásához vagy ezek a filmek felizgatnák:

Nincs szexuális oka. Ez az erős érzelmekről szól. Azért nézem ezeket a filmeket, hogy sírjak és érezzek valamit.

Amikor a férfit a gyerekkoráról kérdezték, azt mondta, mindenféle magyarázat nélkül, hogy

áldozat akartam lenni egy gyerekpornófilmben.

Jakob Buch-Jepsennek ez volt az utolsó ügye a koppenhágai rendőrséggel, májustól új helyen dolgozik tovább, de a bírósági ítéletet követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy továbbra is követni fogja az eseményeket. Hozzátette: Kim Wall eltűnése és gyilkossága nagy hatással volt az életére, munkaidő után sem tudta „letenni”.

Az ügyről írt további cikkeinket itt olvashatják.

Kiemelt kép: Europress/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.