Külföld
The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August is lifted onto a truck from the salvage ship Vina with the help of a container crane in Copenhagen Harbor Saturday, August 12, 2017. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)

A feltaláló szerint a tengeralattjáró ajtaja ölte meg a svéd újságírónőt

Medvegy Gábor
Molnár Dávid
Medvegy GáborMolnár Dávid

2017. 09. 05. 15:50

A dán Peter Madsen a bíróságon azt állította: baleset történt, ami után saját magát is meg akarta ölni.
Korábban a témában:

Nyílt tárgyaláson hallgatta meg a koppenhágai bíróság Peter Madsen dán feltalálót, miután holtan találták az általa épített tengeralattjáróra látogató svéd újságírónőt. Vallomásából kiderült: a 30 éves Kim Wall attól halt meg, hogy nekicsapódott egy 70 kilós ajtó.

Madsen elmondta: ő a parancsnoki hídon volt, Wall pedig a tengeralattjáró alsó részében. Megbeszélték, hogy a nő is feljön. A feltaláló azt állítja:

megcsúszott a padlón, az ajtó leesett és megütötte Kim Wallt.

Ezután vette észre, hogy a nő valószínűleg meghalt. Sokkolta a gondolat, hogy „őrült kísérlete” megölt valakit, azt tervezte, hogy megöli magát, a tengeralattjárót pedig elsüllyeszti, de végül elvetette az ötletet, és tett egy kört, hogy a testtől a tengeren szabaduljon meg.

A holttestet kilökte a tengeralattjáróból, arról viszont nem győződött meg, hogy valóban elsüllyedt-e. Majd kinyitotta a szelepeket, hogy a hajó elsüllyedjen. Ezután őt kimentették és egy koppenhágai kórházba szállították. Sérüléseiről azt mondta, „munkájából adódnak”, és azt állította, korábban nem ismerte Kim Wallt, akit csak azért vitt a tengeralattjáróra, mert a nő riportot szeretett volna készíteni.

Az ügyész azt kérte, vizsgálják meg Peter Madsen mentális állapotát. A férfi védője azt mondta: védence elismeri, hogy bűnös,

azt viszont tagadja, hogy a nőt olyan állapotban dobta ki a hajóból, ahogyan megtalálták

– a fej és a végtagok nélkül.

Az ügyész személyes kérdéseket is feltett Madsennek, ide értve a szexuális életét érintőeket. Arra volt kíváncsi, vitt-e a férfi nőket csak azért a tengeralattjáróra, hogy szexeljen velük. A válaszból kiderült: igen, azt viszont Madsen tagadta, hogy Kim Wall-lal bármilyen szexuális kapcsolata lett volna.

A tárgyaláson Madsen azt mondta: amikor egyensúlyát vesztette a csúszás miatt, próbálta visszatartani a vasajtót, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ne csapódjon Wallnak. Hallotta a nő hangját a tengeralattjáró aljáról, de csak a lábait látta, ezért lement hozzá. Eszméletlenül, véresen talált rá, azt feltételezte, hogy meghalt.

Nem hittem, hogy még él. Sírtam és az öngyilkosságra gondoltam. Kötelet tettem a lábaira és próbáltam felhúzni

– emlékezett vissza.

Az ügyész arra is kíváncsi volt, hogyan vesztette el Wall az alsóneműjét. „Nem vagyok szakértő” – válaszolta erre Madsen, hozzátéve, hogy a nő harisnyája és cipője akkor esett le, amikor odébb húzta.

A feltaláló azt állította: nem volt teljesen magánál, amikor azt mondta a rendőrségnek és a sajtónak, hogy partra tette Kim Wallt. Az ügyész kérdésére elmondta: a tengeralattjárón nem tartott fűrészt. Megkérdezték a fémdarabokról is, amelyeket a nő holttestéhez erősítettek. Azt mondta, van hozzáférése hasonló fémekhez, de a torzóról készült fotókon látta először a szóban forgó darabokat.

Védőügyvédje arról kérdezte Madsent, azért süllyesztette-e el a tengeralattjárót, hogy elrejtsen valamit, de nemmel válaszolt, és azt mondta: elsőként megépített tengeralattjáróját is elsüllyesztette. Az újságírók a tanúmeghallgatásokról és Kim Wall boncolásának eredményeiről nem számolhattak be.

Az viszont kiderült, hogy valóban ott találták meg a nő vérét, ahol Peter Madsen vallomása szerint feküdt. A tengeralattjáróban és annak motorházában fehérneműre és hajra is bukkantak.

(A fenti képen a hullámsírból kiemelt tengeralattjáró. Fotó: Europress / Scanpix / Jens Noergaard Larsen)

Istenre és az emberekre is dühös feltaláló végezhetett a megcsonkított újságíróval
„Átok van a Nautiluson, és ez az átok én vagyok” – mondta az általa épített tengeralattjáróról Peter Madsen, akit most már Kim Wall meggyilkolásával vádol a dán ügyészség.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.