Közélet

Hátborzongató részletek derültek ki a svéd újságírónő haláláról

D. Kovács Ildikó
Molnár Dávid
D. Kovács IldikóMolnár Dávid

2017. 08. 23. 10:32

Miután szerda reggel a koppenhágai rendőrség megerősítette, hogy a hétfőn a dán partoknál megtalált női torzó az eltűnt svéd tényfeltáró újságírónőé, Kim Wallé, délelőtti sajtótájékoztatójukon további részleteket árultak el a bűntényről.

Ahogy arról hosszabban beszámoltunk, Kim Wall augusztus 10-én, csütörtökön tűnt el, miután egy találkozón vett részt Koppenhágában Peter Madsen dán feltalálóval. A nőről az utolsó fénykép akkor készült, amikor felszállt a férfi házilag készített, közösségi adományokból finanszírozott tengeralattjárójára.

This photo shows allegedly Swedish journalist Kim Wall standing in the tower of the private submarine "UC3 Nautilus" on August 10, 2017 in Copenhagen Harbor.
The submarine sank in the sea outside Copenhagen Harbor on friday night. Following a major rescue operation, a swedish woman supposed to be on board of the submarine is still missing.  / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Anders Valdsted / ALTERNATIVE CROP
Fotó: AFP / Scanpix Denmark / Anders Valdsted

Wall eltűnését a barátja jelezte péntek éjszaka, amikor az újságíró nem tért haza. A tengeralattjáró pénteken délelőtt süllyedt el, Madsent egy arra járó hajós vitte ki a partra. A feltalálót Wall eltűnésével kapcsolatban előbb kihallgatta a rendőrség, majd előzetesbe helyezték. A férfi előbb azt vallotta, hogy a nőt még csütörtök este partra tette, később már azt, hogy egy baleset következtében meghalt a hajón és a testet a tengerbe dobta, egy meg nem határozott helyen a Køge-öbölnél.

A szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a dán TV2 csatorna élőben közvetített, a koppenhágai rendőrség elmondta, hogy a tengeralattjárón vérnyomokat találtak, amelyről DNS-vizsgálat alapján kiderült, hogy Wallé.

Azt továbbra sem tudni, hogy az újságíró pontosan hogyan halt meg, az viszont biztos, hogy a testet mindenáron el akarták tüntetni.

Egyrészt eltávolították a fejet és a végtagokat, ami megnehezítit az azonosítást, másrészt egy nehéz fémdarabot kötöztek a torzóra, hogy mindenképpen elsüllyedjen.

A rendőrség több vágást is talált a testen, amit szerintük azért ejtettek rajta, hogy a bomlás során keletkező gázok eltávozzanak a testből, így az nem tud lebegni a víz felszínén, és nem sodródik ki a partra.

Peter Madsen fotó: Europress / AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT

Az augusztus 11-e óta előzetesben lévő Peter Madsent továbbra is gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, bár vannak súlyosbító körülmények. A szándékos emberölés egyelőre azért nem áll fent, mert Madsen azt állítja, hogy Wall balesetben hunyt el, a rendőrségi boncolás szerint pedig a testet már a halál beállta után csonkították meg.

Madsen védőügyvédje azt mondta, hogy a DNS-egyezés nem befolyásolja a férfi rendőrségnek tett vallomását, és örülnek, hogy sikerült megtalálni Kim Wallt.

Megszólalt a család

A dán Local szerda délelőtt közölte a család hivatalos közleményét, amit Wall édesanyja a Facebook-oldalára posztolt. Ebben az állt,

Végtelen fájdalom és megrázkódtatás kísérte a hírt, amiből megtudtuk, hogy a lányunk és a testvérünk maradványait találták meg. Még nem is igazán fogtuk fel a tragédiát és rengeteg kérdőjel maradt a levegőben. Ez a szörnyűség nemcsak minket, azaz a családot érintette, hanem a barátait és a kollégáit is szerte a világon. Az eltűnése utáni napokban számos példán keresztül láthattuk azt, hogy mennyire elismert volt szakemberként és mennyire szeretett volt barátként. Olyan sztorikat talált és mesélt el, amiket meg kellett, hogy írjon valaki. Hónapokig utazgatott a csendes-óceáni térségben, hogy tudassa a világgal, mi történik az atomrobbanás miatt süllyedő szigetek népességével. Megengedte, hogy kövessük a földrengés sújtotta Haitire és a srí lankai aknamezőkre is. Hangot adott a gyengéknek, a sebezhetőknek és az elszigetelteknek.

(Kiemelt kép: Europress / AFP / TOM WALL)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.