Nagyvilág

Macron burkoltan odaszúrt egyet Orbánéknak Strasbourgban

Emmanuel Macron kedden délelőtt először tartott beszédet az Európai Parlamentben. Felvázolta, milyennek képzeli a jövő Európai Unióját, és bár hatalmas újdonságokkal nem rukkolt elő, azért hangzottak el érdekes dolgok. Többek között azt is felemlegette, hogy nem mindenért Brüsszel a hibás.

A francia elnök azzal kezdte, fontos, hogy vitákat folytassanak, mert csak így tudják felmérni, milyen eltérések vannak az tagállamok között.

Európában a bizalomvesztés, a Brexit továbbra is vita tárgya. Egyfajta polgárháborús jelleg, a nemzeti egoizmus lépett fel. Az illiberalizmus egyre terjed, Európában a felelősségünk egyre nagyobb

– jelentette ki.

Mint mondta, az ipari társadalom alapjai rengenek napjainkban, elég csak a klímaváltozásra vagy a digitalizációra gondolni. Olyan egyensúlyok borulnak fel, amit végig kell gondolni, nem tehetnek úgy, mintha minden a normális mederben haladna.

Emlékeztetett, hogy hamarosan európai választások következnek és ott fogják végigélni az ideológiai harcot.

Két erős meggyőződése van:

  1. ha a demokratikus vállalásaikat feladják, akkor rossz úton járnak;
  2. új európai szuveranitsát kell felépíteniük, és egyértelmű, határozott választ kell adnunk az állampolgáraik számára, hogy meg tudják őket védeni.
Europress/AFP/Frederick Florin

Macron úgy fogalmazott, a demokrácia a legjobb lehetőségük, mert az európai demokrácia az egyéneket, a kisebbségeket tiszteletben tartó liberális demokrácia. Ezt sosem szabad elfelejteni, nem szabad más irányt venniük.

Európának rendkívül fontos, hogy ne erőtlenedjen el a demokrácia. Az európai modell egyedülálló a világon.

– hangoztatta.

Szót ejtette róla, vannak olyan egyének, akik nem akarnak többé Európát. A politikusok felelőssége viszont felmerül, amikor ebbe a kalandba viszik bele az állampolgárokat.

Mint mondta, ezeket az embereket befolyásolja a populizmus, ami bénítóan hat. Úgy látja, nem szabad megakadályozni, hogy mindenki a saját útját járja. Építkezés nélkül pedig tilos rombolni. Foglalkozni kell az európai népek haragjával, akik láthatóan a jövőjük miatt aggódnak.

Nem lehet Brüsszelt vagy Strasbourgot hibáztatni mindenért. Sokaknak ez kényelmes lehet, de nem old meg semmilyen problémát. Hiszek a demokratikus választás erejében. Közös kötelességünk, hogy ezt életben tartsuk. Az európai választások előtt egy erős vitát kell lefolytatnunk és innovatív lépéseket kell tennünk

– emelte ki, burkoltan a magyar és a lengyel kormányra utalva.

Megkérdezték Macront, hogy akarja Orbán Európáját újjáépíteni
Egyetlen általa vallott értéket sem tartok magáénak

A francia elnök állítja, az európai ideák védelme nem absztrakt dolog, nem jelenti a saját szuveranitásunk feladását. A migrációra pedig jó választ kell adni.

Azt javasolta, állítsanak fel egy olyan európai programot, ami közvetlenül támogatja a menekülteket befogadó közösségeket.

Beszédét azzal zárta, nem szabad elfelejteni, hogy az elődeinknek mit kellett átélniük. Sokan gondolják, hogy a megszokott konfrontáció mentén kell tovább mennünk, mert a megosztottsághoz szoktunk hozzá, de olyan régióból származunk, ahol a múltunk összeköt.

Nem akarok alvajáró generációhoz tartozni, amely elfelejti a múltját és csak a jelenében él. Mindenkinek megvan a felelőssége ebben. Olyan generációnak szeretnék a tagja lenni, amely megvédi a demokráciát, mert a demokrácia nem kopott el. Olyan generációhoz szeretnék tartozni, amely megvédi az európai szuveranitást, mert ezért keményen harcoltunk, és van értelme.

Verhofstadt dühkitörésben szólította fel az Európai Parlamentet, lépjenek fel Orbánék ellen
Belgium volt miniszterelnöke eddig se ápolt jó kapcsolatot a magyar kormánnyal, valószínűleg ezután sem fog.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Frederick Florin

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik