Nagyvilág
French President Emmanuel Macron arrives for a speech at the European Parliament on April 17, 2018 in the eastern French city of Strasbourg.
Macron addresses the European Parliament for the first time in a bid to shore up support for his ambitious plans for post-Brexit reforms of the EU. French leader wants big changes in the face of growing scepticism about the European project, but there has been a marked lack of enthusiasm from Berlin to Budapest. Macron's speech to MEPs in the eastern French city of Strasbourg is part of a charm offensive ahead of European Parliament elections in May 2019, the first after Britain's departure.
 / AFP PHOTO / Frederick FLORIN

Macron burkoltan odaszúrt egyet Orbánéknak Strasbourgban

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 04. 17. 11:05

Emmanuel Macron kedden délelőtt először tartott beszédet az Európai Parlamentben. Felvázolta, milyennek képzeli a jövő Európai Unióját, és bár hatalmas újdonságokkal nem rukkolt elő, azért hangzottak el érdekes dolgok. Többek között azt is felemlegette, hogy nem mindenért Brüsszel a hibás.
Korábban a témában:

A francia elnök azzal kezdte, fontos, hogy vitákat folytassanak, mert csak így tudják felmérni, milyen eltérések vannak az tagállamok között.

Európában a bizalomvesztés, a Brexit továbbra is vita tárgya. Egyfajta polgárháborús jelleg, a nemzeti egoizmus lépett fel. Az illiberalizmus egyre terjed, Európában a felelősségünk egyre nagyobb

– jelentette ki.

Mint mondta, az ipari társadalom alapjai rengenek napjainkban, elég csak a klímaváltozásra vagy a digitalizációra gondolni. Olyan egyensúlyok borulnak fel, amit végig kell gondolni, nem tehetnek úgy, mintha minden a normális mederben haladna.

Emlékeztetett, hogy hamarosan európai választások következnek és ott fogják végigélni az ideológiai harcot.

Két erős meggyőződése van:

  1. ha a demokratikus vállalásaikat feladják, akkor rossz úton járnak;
  2. új európai szuveranitsát kell felépíteniük, és egyértelmű, határozott választ kell adnunk az állampolgáraik számára, hogy meg tudják őket védeni.
French President Emmanuel Macron smiles after a speech at the European Parliament on April 17, 2018 in the eastern French city of Strasbourg.
Macron addresses the European Parliament for the first time in a bid to shore up support for his ambitious plans for post-Brexit reforms of the EU. French leader wants big changes in the face of growing scepticism about the European project, but there has been a marked lack of enthusiasm from Berlin to Budapest. Macron's speech to MEPs in the eastern French city of Strasbourg is part of a charm offensive ahead of European Parliament elections in May 2019, the first after Britain's departure.
 / AFP PHOTO / Frederick FLORIN
Europress/AFP/Frederick Florin

Macron úgy fogalmazott, a demokrácia a legjobb lehetőségük, mert az európai demokrácia az egyéneket, a kisebbségeket tiszteletben tartó liberális demokrácia. Ezt sosem szabad elfelejteni, nem szabad más irányt venniük.

Európának rendkívül fontos, hogy ne erőtlenedjen el a demokrácia. Az európai modell egyedülálló a világon.

– hangoztatta.

Szót ejtette róla, vannak olyan egyének, akik nem akarnak többé Európát. A politikusok felelőssége viszont felmerül, amikor ebbe a kalandba viszik bele az állampolgárokat.

Mint mondta, ezeket az embereket befolyásolja a populizmus, ami bénítóan hat. Úgy látja, nem szabad megakadályozni, hogy mindenki a saját útját járja. Építkezés nélkül pedig tilos rombolni. Foglalkozni kell az európai népek haragjával, akik láthatóan a jövőjük miatt aggódnak.

Nem lehet Brüsszelt vagy Strasbourgot hibáztatni mindenért. Sokaknak ez kényelmes lehet, de nem old meg semmilyen problémát. Hiszek a demokratikus választás erejében. Közös kötelességünk, hogy ezt életben tartsuk. Az európai választások előtt egy erős vitát kell lefolytatnunk és innovatív lépéseket kell tennünk

– emelte ki, burkoltan a magyar és a lengyel kormányra utalva.

Megkérdezték Macront, hogy akarja Orbán Európáját újjáépíteni
Egyetlen általa vallott értéket sem tartok magáénak

A francia elnök állítja, az európai ideák védelme nem absztrakt dolog, nem jelenti a saját szuveranitásunk feladását. A migrációra pedig jó választ kell adni.

Azt javasolta, állítsanak fel egy olyan európai programot, ami közvetlenül támogatja a menekülteket befogadó közösségeket.

Beszédét azzal zárta, nem szabad elfelejteni, hogy az elődeinknek mit kellett átélniük. Sokan gondolják, hogy a megszokott konfrontáció mentén kell tovább mennünk, mert a megosztottsághoz szoktunk hozzá, de olyan régióból származunk, ahol a múltunk összeköt.

Nem akarok alvajáró generációhoz tartozni, amely elfelejti a múltját és csak a jelenében él. Mindenkinek megvan a felelőssége ebben. Olyan generációnak szeretnék a tagja lenni, amely megvédi a demokráciát, mert a demokrácia nem kopott el. Olyan generációhoz szeretnék tartozni, amely megvédi az európai szuveranitást, mert ezért keményen harcoltunk, és van értelme.

FRANCE, Strasbourg: Member of European Parliament and leader of the ALDE Liberal group Guy Verhofstadt is pictured during a plenary session at the European Parliament, in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. - CrowdSpark/CLAUDE  TRUONG-NGOC
Verhofstadt dühkitörésben szólította fel az Európai Parlamentet, lépjenek fel Orbánék ellen
Belgium volt miniszterelnöke eddig se ápolt jó kapcsolatot a magyar kormánnyal, valószínűleg ezután sem fog.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Frederick Florin

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.