Nagyvilág
Protesters throw projectiles during clashes with police at a demonstration in support of the Notre-Dame-des-Landes ZAD (Zone a Defendre - Zone to defend) anti-airport camp on April 14, 2018, in Nantes, western France, as a police operation to clear the decade-old camp is ongoing.
In January, the government jettisoned plans for an airport that had divided the local community for nearly half a century, and told the protesters to clear off the farmland by spring. But some of the motley group of eco-warriors, anti-capitalists and farmers who had turned the 1,600-hectare (4,000-acre) site into a utopian experiment in autonomous living had demanded the right to stay put. The government said the main aim of the operation was to retake control of a key road that had been blocked for five years and evict around 100 "of the most radical" squatters from a total of around 250.
 / AFP PHOTO / Damien MEYER

Zavargásba torkolltak a kormányellenes tüntetések Franciaországban

24.hu
24.hu

2018. 04. 15. 13:21

Míg Magyarországon mérsékelt mederben maradtak a tiltakozások, a francia szélsőbal nekiment a rendőröknek.
Korábban a témában:

Zavargásokba torkolltak a dél-franciaországi Montpellier-ben és a nyugati Nantes-ban szombat este tartott kormányellenes tüntetések, amiket eredetileg a radikális baloldali Lázadó Franciaország, a szakszervezetek és a diákszervezetek hirdettek meg.

A belügyminisztérium szerint 63 embert előállítottak, közülük 43-at őrizetbe is vettek. Kilenc rendőr megsérült az összecsapásokban.

Montpellier-ben a rendőrség szerint mintegy ezren, a szervezők szerint kétezren tüntettek. A megmozdulás elején mintegy kétszáz, arcát eltakaró ember a rendőrökre támadt azt kiabálva, hogy „nemzeti rendőrség, a tőke kiszolgálója”. A fiatalokból álló tömeg több helyet követelt az egyetemeken. A tiltakozók festék- és füstbombákkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak és kordonok közé szorították a menetelőket.

A rendőrség szerint a heterogén összetételű tömegben anarchisták, az egyetemi reform ellen tüntető diákok, a migránsok jogait védő aktivisták tiltakoztak a „rendőri elnyomás” ellen. A menet átvonult Montpellier belvárosán, ahol a tömeg kirakatokat tört be.

Egy többéves tábort is kiürítettek

Nantes-ban mintegy 6000 ember tiltakozott amiatt, hogy a rendőrség erővel kiürített egy sátortábort. Az ott élők a Notre-Dame-des-Landes-ba tervezett repülőtér megépítése ellen át tiltakoztak három éven át. Miután a kormány végül úgy döntött, hogy mégsem épül meg a repülőtér, a rendőrség a hét elején elrendelte a táborhely felszámolását. A felvonulók egy része Molotov-koktélokat dobált a felvonulást biztosító 2500 rendőr felé, akik könnygázzal válaszolták.

Szombat este az északi Lille-ben és a déli Marseille-ben is tüntetéseket tartott a baloldali ellenzék “Stop Macron” jelszóval, de azok békésen zajlottak le. Elemzők szerint a baloldali ellenzék az utcán teszteli, hogy képes-e a kormány intézkedései ellen tiltakozó csoportokat egységes mozgalommá szervezni.

A felmérések szerint a franciák 51 százaléka Jean-Luc Mélenchont, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetőjét látja a legfőbb ellenzéki politikusnak Emmanuel Macron államfő politikájával szemben. A kommunista politikus a marseille-i menet élén vonult fel. A dél-franciaországi városban a szervezők szerint 58 ezren, a rendőrség szerint 6 ezren vettek részt a megmozdulásban. (MTI)

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / Damien MEYER)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Az utolsó rabszolgafelkelés Orbán Viktor ellen  

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.