Nagyvilág

Verhofstadt dühkitörésben szólította fel az Európai Parlamentet, lépjenek fel Orbánék ellen

Mint megírtuk, Emmanuel Macron kedd délelőtt tartott beszédet az Európai Parlament plenáris ülésén, melyen felvázolta az általa elképzelt jövő Európáját.

Macron burkoltan odaszúrt egyet Orbánéknak Strasbourgban
A francia elnök szerint nem lehet Brüsszelt vagy Strasbourgot hibáztatni mindenért. Ez kényelmes, de nem old meg semmit.

Az elhangzottakra minden párt reagálhatott, így tett többek közt Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke is, aki korábban már több alkalommal nyíltan nekiment Orbán Viktornak és a magyar kormánynak.

A retorikáján ezúttal sem változtatott, túlfűtött felszólalásában hosszasan beszélt arról, elfogadhatatlan, ami Lengyelországban és Magyarországban zajlik.

Látjuk, milyen események következnek be. A magyar választásokat megfélemlítő, xenofób retorika jellemezte, a finanszírozása pedig homályos. Ezt az EBESZ írta le. Ugyanazt látták, mint Putyin megválasztásakor

– fogalmazott Verhofstadt.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetője kijelentette, illiberális államoknak nincs és nem is lesz helye az unióban.

Valamit kell cselekednünk. Ezt az aberrációt Magyarországon fel kell számolni, kénytelenek vagyunk lépni. Mondjuk ki, nem voltunk képesek választ adni a migránhelyzetre se, ami a gazdaságunkat is érinti.

Levélben figyelmeztették Merkelt, hogy ne tűrje tovább Orbán tetteit
A neves szerzők azt szeretnék, ha a német kancellár felszólítaná az Európai Néppártot a Fidesz kizárására.

A kifakadás ezen a ponton véget ért, és arról kezdett szónokolni, hogy Európa nem áll készen egy újabb pénzügyi válságra, mert nem tisztították ki a bankjaikat és az új euróövezeti kormányzást sem alakították ki.

Szerinte a francia-német tengely nem egy jó tengely jelenleg, mert Európa jövője nem függhet csak az Antanttól, a két államfő kapcsolatától.

Arról is szót ejtett, el kell ismerniük, az állampolgárok nagy többsége nem tudja elfogadni az uniós tehetetlenséget.

Nem az Uniót kellene felszámolni, hanem meg kellene erősíteni. Meggyőzte a franciákat, hogy a nemzet nem szuverén önmagában, csak akkor, ha az állampolgárok a saját életük felett dönthetnek

– szólt zárásként Macronhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik