Nagyvilág

Erdogan is Trumpék mellé állt

Törökország helyesnek tartja a nyugati országok éjjeli légicsapásait Szíriában, amelyeket a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőinek állítólagos dúmai vegyifegyver-támadására válaszul hajtottak végre – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egy isztambuli rendezvényén.

Bassár el-Aszad láthatja, hogy a szíriai ellenzéket sújtó embertelen támadásai nem maradnak megválaszolatlanul

– fogalmazott Erdogan.

A török államfő jelezte, hogy a mostani amerikai-brit-francia beavatkozásról Emmanuel Macron francia államfővel is egyeztet majd. Erdogan nyilvános felszólalását megelőzően Theresa May brit miniszterelnökkel beszélt telefonon.

Az elnöki hivatal közleménye szerint May információkat osztott meg a török vezetővel az éjszakai szíriai hadműveletről. Erdogan leszögezte, hogy Törökország a kezdetektől fogva elítéli a vegyi fegyverek használatát. A török elnök hozzátette: Szíriában a tartós békéhez vezető egyetlen út a politikai megoldás. Erdogan hangsúlyozta, hogy a feszültségnek nem kellene tovább fokozódnia a térségben.

Binali Yildirim török kormányfő egy isztambuli beszédében szombaton azt nehezményezte, hogy a nyugati országoknak „csak akkor jut eszükbe felemelni a hangjukat, amikor Szíriában a rezsim vegyi támadást követ el”. Többre van szükség, akik Szíriában megoldást akarnak elérni, azoknak ténylegesen felelősséget kell vállalniuk.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton a dél-törökországi Antalyában újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Aszad már számos alkalommal vetett be vegyi fegyvert a lázadók ellen, tehát a nyugati országoknak sokkal korábban közbe kellett volna avatkozniuk.

Cavusoglu rámutatott: minél hamarabb el kell indítani Szíriában a válság politikai rendezésének folyamatát. „Meg kell szabadulnunk az Aszad-rezsimtől” – hangoztatta.

Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban.

Amerikai, brit és francia harci gépek a civileket lehetőleg kímélő, célzott és pontos légicsapásokat hajtottak végre szombat hajnalban a szíriai hatalom különböző vegyifegyver-létesítményei ellen, miután Donald Trump amerikai elnök előtte nem sokkal elrendelte ezek megindítását.

Trump csapást mért Szíriára, Amerika szerint ez egyszeri alkalom volt
Elrettentésnek szánták a vegyifegyverek bevetésével szemben.

A szíriai felkelők erődítményeként szolgáló, kelet-gútai Dúma város a múlt szombaton szenvedett állítólagos vegyi támadást.

(MTI, Kiemelt kép: Getty Images/Rick Findler)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik