Nagyvilág

Nem kommentálja az amerikai igazságügyi minisztérium a magyar FBI-ügyet

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarják azt az értesülést, hogy náluk van a pénzmosás gyanújával keresett férfi, aki a Magyar Nemzet szerint uniós pénzek elsikkasztásában is részt vett.

Az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma az Átlátszó megkeresésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy a magyar hatóságok által nagy összegű pénzmosás gyanújával keresett, az Interpol körözési listáján is szereplő F. Péter András Amerikában tartózkodik, és erről a magyar hatóságokat is értesítették. Nicole Havas Oxman szóvivő annyit közölt, hogy a minisztérium nem kívánja kommentálni ezt az értesülést.

A napilap hétfőn azt írta, hogy a magyar állampolgárságú férfit az FBI tanúvédelmi programja védi, és az amerikai hatóságok gyanúja szerint közreműködött abban, hogy az elmúlt években több mint ezermilliárd forintnak megfelelő összeget juttattak ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra, ami a nyertes uniós pályázatokból kormánypárti politikusoknak visszaosztott „jutalék”. A cikkben az is szerepelt, hogy az amerikaiak gyanúja szerint ennek a pénznek egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva került vissza Magyarországra, ahol luxusszállodákat, kastélyokat, egyéb ingatlanokat vásároltak belőle.

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Magyar Nemzet: Arab számlákra csempészték a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzeket
A lap szerint a kormánypárti politikusoknak visszaosztott „alkotmányos költség” azután arab befektetések formájában került vissza Magyarországra.

A Magyar Nemzet a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az amerikaiak tavaly március óta többször jelezték, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében, a körözést ennek ellenére mostanáig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók a kihallgatás lehetőségével sem éltek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság erre hivatkozva közölte, hogy a Magyar Nemzet cikke „távol áll a valóságtól”. Azt állítják, hogy „a magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére”, de a magyar hatóságok nem rendelkeznek információval arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban eljárás folyna F. Péter András ellen.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség pedig azt közölte, hogy „tudomása szerint” egy eljárásban sem merült fel, hogy elsikkasztott uniós pénzeket külföldre juttattak, és azok legális beruházásként visszakerültek Magyarországra. Közölték, hogy F. Péter András és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt folyt nyomozás, mert a gyanú szerint közreműködtek spanyol, portugál, belga, német és francia gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek tisztára mosásában. Hozzátették: a magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az amerikai igazságügyi hatóságok felajánlották volna a magyar hatóságoknak a szökésben lévő személy kihallgatását.

Az Index hétfői cikkében megjegyezte: nem világos, hogy az FBI milyen védelmet adhatott volna F. Péter Andrásnak – az Egyesült Államokban létező tanúvédelmi program ugyanis nem az FBI, hanem az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, bár ez a minisztérium felügyeli az FBI-t is. A programban jellemzően olyan bűnelkövetők vesznek részt, akik súlyosabb bűncselekmények elkövetőire tettek terhelő vallomást. Azt általában nem kötik a sajtó orrára, hogy kik állnak ilyen védelem alatt, és nem is nagyon lehet velük találkozgatni, bár kivételek előfordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik