Belföld
506910406

Megszólalt a rendőrség az FBI pénzmosási ügyében

Faidt Péter András valóban pénzt mosott, de nem úgy.

Az ORFK tudatta, hogy a Magyar Nemzet cikke az arab számlákon landoló uniós pénzekről távol áll a valóságtól. Mint írták, a lap Gyémánttá vált „alkotmányos költség”, magyar védett tanú Amerikában című írása hemzseg a pontatlanságoktól. A rendőrség szerint nem véletlenül.

Mint írták, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás miatt nyomozott a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló 37 éves Faidt Péter András ellen.

A magyar férfi 2014. június 18. és 2014. november 10. között társaival bűnszervezetben követte el a bűncselekményt.

A gyanúsítottak módszere az volt, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató cég nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél. Ezeket bűntársaik rendelkezésére bocsátották azért, hogy azokra különböző, nem magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó átutalásokat végezzenek, melyeket további bankszámlákra utaltak vagy próbáltak utalni.

A bűncselekmény európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett.

Faidt Péter András társaival szemben az eljárást tavaly július 7-én befejezték, a Fővárosi Főügyészség november 8-án vádiratot nyújtott be. A vádlottak közül egy fő házi őrizetben van, két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Faidt ellen a nyomozást felfüggesztették addig, amíg gyanúsítottként nem hallgatják ki. A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére, az Amerikai Egyesült Államokban vele szemben folytatott eljárásról pedig nem tudnak.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása a sajtóban felmerült, egyes pénzmosásos eljárásokkal kapcsolatban

1./ Az ügyészség tudomása szerint egyik eljárásban sem merült fel, hogy az elmúlt években 3-4 milliárd euró, mint uniós pályázatokból kormánypárti politikusok részére „jutalék” gyanánt visszaosztott pénzösszeg magyar bankokból készpénzben történő felvétele, gyémántokra történő konvertálás, vagy ún. hawala utalás formájában Ázsiába továbbítása, majd visszakonvertálást követően közel-keleti, vagy szingapúri bankszámlákon történő elhelyezése és Magyarországra immár legális beruházásként való visszajuttatása történt volna.

2./ A sajtóban megjelölt személy és társai ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást, mivel a gyanú szerint közreműködtek különböző nyugat-európai sértettek (spanyol, portugál, belga, német és francia gazdasági társaságok) sérelmére elkövetett csalásokból származó összegek banki átutalások révén történő tisztára mosásában.

A kérdéses személy az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták.
Az elszökött személlyel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Fővárosi Főügyészség a szökött személy elfogott társaival szemben 2017. november 08-án vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken.
A szökésben lévő személy vonatkozásában az eljárást felfüggesztették.

3./ A magyar ügyészségnek nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő személyt.

A magyar ügyészség felé ilyen felajánlás nem történt.

4./ Az amerikai hatóságok által egy másik ügyben 2017-ben kiadni kért hat magyar állampolgár egy másik – ugyancsak pénzmosással foglalkozó – bűnszervezet tagjai.

Ennek keretében a hat magyar állampolgár letartóztatását és kiadatását kérték az Igazságügyi Minisztériumon keresztül.

A bíróság a nevezettek kiadatási őrizetét, majd kiadását elrendelte.

Az igazságügyi miniszter azonban (és nem a legfőbb ügyész, ahogy az egyes orgánumokban megjelent!) a kiadatást megtagadta. A miniszter egyidejűleg felhívta ügyészséget a nyomozás elrendelésére.

A Fővárosi Főügyészség a nyomozást elrendelte, amely Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda előtt jelenleg is folyamatban van.

Kiemelt kép: Getty Images Hungary

Ajánlott videó mutasd mind

Image: 73877896, Bas Eickhout, a zˆldek eurÛpai parlamenti kÈpviselıjÈnek sajtÛt·jÈkoztatÛja a Kossuth tÈren., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

„Komoly aggodalom van amiatt, hogy mire képes Orbán”

Az európai Zöldek csúcsjelöltje, Bas Eickhout rég kidobta volna a Néppártból Orbán Viktort, és Manfred Weberék rosszul járnak, hogy nem így tettek. Azt mondja, hogy a populisták és a zöldek nyerik a legnagyobbat az EP-választáson, ami miatt a brüsszeli politika új korszakára számít. Interjú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A man walks past the flags of Anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London on February 12, 2019. - British Prime Minister Theresa May asked MPs Tuesday to give her more time for talks with the European Union on renegotiating the Brexit deal, just weeks before the scheduled March 29 departure date. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.