Belföld

Gyémántkereskedő volt a férfi, akiről azt állítják, sikkasztott pénzt segített külföldre menekíteni

Internetes csalások miatt került a hatóságok látókörébe.

Több országban is jelen volt cégeivel, még egy offshore cégben is érdekelt volt az a férfi, akiről a Magyar Nemzet hétfői cikkében azt állította: Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában működött közre. A lap szerint a férfi az Egyesült Államokban él, és az FBI-nak egy korábbi büntetőügy keretében vallhatott a sikkasztásról.

A hvg.hu azt írja, hogy a 37 éves F. Péter az Interpol körözési listáján is szerepel, nagy értékű csalás és pénzmosás miatt keresik. Tavaly nyáron az Átlátszó írta meg, hogy a férfi egy bűnszervezet vezetője volt, amely 2010 és 2013 között követett el internetes csalásokat, a pénzt pedig a bűnözők és terroristák által is előszeretettel alkalmazott árnyékbankrendszeren, a havalán keresztül mozgatták.

A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint ezt a módszert használhatták arra a célra is, hogy az elnyert uniós támogatásokból kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalékot jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra juttassák, hogy azután a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva kerüljön vissza Magyarországra, ahol ingatlanokat vásároltak belőle. De azt állítják, hogy másik módszer is volt: az összegeket gyémántra váltva vitték külföldre.

Itt lehet jelentősége a hvg.hu szerint annak, hogy F. Péternek több gyémántkereskedelemmel foglalkozó cége is volt. Ezekben a cégekben feltűnt az izraeli Tom család több tagja, illetve A. Alex is, aki ellen vádat emeltek a korábban az Átlátszó által említett csalási ügyben.

Bár F. Péter korábban csaknem húsz cégben volt érdekelt, a cégadatbázis szerint mostanra egy cégben maradt érdekeltsége több családtagjával együtt. Egy pilisszántói, vendéglátással foglalkozó kft.-ről van szó, amely néhány százezer forintos bevételt ért el az elmúlt években.

A korábbi cégek között felbukkan a B2B Solutions Kft. is, amely öt éve azzal került be a hírekbe, hogy tőle vásárolt mobiltelefonokat és laptopokat az állami MPVI, amely mobilszolgáltatást indított volna, de a Kúria kimondta, hogy jogszerűtlenül nyert frekvenciahasználati jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik