Nagyvilág

Saját pártcsaládja is bírálta a Fideszt az oktatás és a média helyzete miatt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 19. 20:05

A kormány szerint a magyar törvények garantálják a sajtószabadságot.
Korábban a témában:

Az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottsága hétfőn tárgyalta Magyarországgal kapcsolatos véleménytervezetét, ami egy átfogó országjelentés része lesz. Ennek alapján dönt majd az EP emberi jogi szakbizottsága, majd a plenáris ülés arról, hogy javasolják-e a tagállamoknak az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását, aminek végén az adott tagállam szavazati jogát is fel lehet függeszteni.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a bizottság véleménytervezete a felsőoktatásról, a romák szegregációjáról és a médiahelyzetről szól. A dokumentum kitér arra, hogy az utolsó magyarországi független regionális napilapokat kormányközeli oligarchák vették át, és felidézik, hogy a kormányközeli 888 nemrég feketelistát tett közzé a külföldi médiának dolgozó, „Soros külföldi propagandistáinak” nevezett újságírókról, ami egyértelműen ellentétes a médiaszabadság elvével.

Az Európai Néppárt – aminek a Fidesz is tagja – szónoka hozzászólásában azt mondta, hogy a magyarországi helyzet aggasztó. Bírálta a felsőoktatási törvény módosítását, és közölte: a Néppárt álláspontja a romák szegregációja kapcsán, hogy minden gyermeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy azonos körülmények között tanuljanak. A néppárti kiegészítés azt is megemlíti, hogy bár a Népszabadságot nem közvetlenül a kormány záratta be, a hírek szerint kormányhoz közelálló üzleti körök döntöttek a napilap megszüntetéséről.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője úgy reagált, hogy „csak a CEU-n múlik, hogy mikor tesz eleget a törvény előírásainak”, illetve „a magyar törvények garantálják a sajtószabadságot, mert csak olyan tartalmak jelenhetnek meg, amit a szerkesztők vagy a tulajdonosok akarnak”. Szerinte a kormánynak nincs köze a Népszabadság bezárásához, mert „egy veszteséges vállalkozásra került lakat”, és a 888-on megjelent listáról sem tehet a kormány, mert „nem szólhat bele abba, hogy milyen tartalom jelenik meg egy magántulajdonú vállalkozás felületén”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.