Közélet

Népszava: A korrupció miatt bukhatjuk az uniós pénzeket

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 17. 18:52

Az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány az uniós támogatásokat és ezt szankcionálni kell az úgynevezett 7. cikkel alkalmazásával – ez áll a Népszava szerint abban a jelentéstervezetben, amelyet az EU-támogatások felhasználását vizsgáló EP-bizottság készített. Ez volt az a bizottság, amely 2017 szeptemberében többek között a felcsúti kisvasutat is megnézte.

Felcsút, 2016. május 1.
Mk48-as sorozatú dízelmozdonyok által vontatott személyvonat érkezik az egykori Alcsút-Felcsút, ma Felcsút vasútállomásra a Vál-völgyi kisvasút elsõ üzemnapján 2016. május 1-jén.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A kormány nagyon nem akarja, hogy egy EU-s bizottság megnézze a felcsúti kisvasutat
Lázár János és Deutsch Tamás szerint politikai támadásról van szó. Mit vétett az a szerencsétlen kis falu?

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint

a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya az EU-ról szóló szerződés 2. cikkében említett értékek megsértését jelentheti, ezért indokolja a 7. cikk szerinti eljárás megindítását.

A költségvetési bizottság konkrét hiányosságokat is felsorolt:

  • az EU-támogatások a magyar GDP 1,9-4,4% -át teszik ki, és az állami beruházások több mint felét adják
  • a magyar korrupciós index 2008 óta 19 ponttal csökkent, így az egyik leggyengébben teljesítő tagállammá váltunk
  •  az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által a 2013-2016 közötti időszakra vonatkozóan végzett 41 országos vizsgálatnak a 85 százalékát „igazságügyi és pénzügyi ajánlásokkal” zárták, az elmarasztalások pénzügyi hatása elérte az összes támogatás 4,16 százalékát, ami az Unióban a legmagasabb
  • túl nagy (36 százalék) az egyszereplős közbeszerzések aránya
Brüsszel, 2017. április 26.
Orbán Viktor miniszterelnök felszólalására vár az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Kibiztosították az uniós atomot Magyarország ellen
Az EP a hetes cikk szerinti eljárás előkészítését javasolja Magyarországgal szemben. Ilyen még soha nem történt.

A lap emlékeztet, hogy az Európai Parlament tavaly májusi állásfoglalása döntött az ún. 7-es cikkely szerinti vizsgálat elindításáról, amellyel azt akarják kideríteni, hogy szükség van-e uniós fellépésre Magyarországon az EU alapértékeinek védelmében.

Amennyiben az 7. cikkely alkalmazásáról döntenek, először is az uniós kormányokat képviselő Tanácsnak – a tagállamok négyötödös többségével, vagyis jelenleg legalább 22 tagállam egyetértésével – meg kell állapítania, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy az érintett tagállam súlyosan megsérti az Európai Unió – az uniós szerződés 2. cikkében említett – értékeit. Ehhez szükség van arra is, hogy az Európai Parlament egyetértsen a bizottsági javaslattal.

 

Az érintett tagállamot is meg kell hallgatni, és a Tanács ajánlásokat is megfogalmazhat arról, hogyan kellene a vitás helyzetet megoldani. Ezután az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács jogosult fellépni, majd a tagállamok egyharmadának, vagy az Európai Bizottságnak a javaslata alapján az Európai Tanács egyhangúan kimondhatja, hogy egy tagállam súlyosan és tartósan megsérti az alapértékeket. Ezután a Tanács minősített többséggel dönthet különféle szankciók bevezetéséről, akár a tagállam szavazati jogának felfüggesztéséről is.

Deutsch: Gyönyörű a felcsúti kisvasút, és az unió is rendben találta
A fideszes EP-képviselő reméli, hogy nem a politikai hiszti érdekli majd a vizsgálóbizottság tagjait.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.