Közélet

Balázs Péter: Orbán Viktor kedvére gyalázza az Európai Uniót

Orbán Viktor általában csak az erőből ért, és élvezi, hogy az Európai Unió fölveszi a magyar munkanélkülieket százezer szám, küldi ide a pénzt, miközben ő jár az ülésekre és onnan diktálja az unió ellenes üzeneteit, mondta Balázs Péter volt külügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Mindent learat, amit lehet, és közben kedvére gyalázza az uniót. Sőt, az unió ellenében építi fel a kampányát, amire azt mondom, hogy középtávon sem fog érvényesülni és nagyon hamar vége lesz majd

– nyilatkozott a volt diplomata.

A Lengyelország ellen indult uniós eljárással kapcsolatban Balázs Péter arról beszélt, Varsó kőkeményen ellenállt a brüsszeli figyelmeztetéseknek, ráadásul magyar mintára alakítják át a bíróságokat, a nyugdíjrendszert. Szerinte kiprovokálták a hetes cikkely szerinti eljárást.

Mint fogalmazott, az egész EU-t úgy találták fel, hogy önkéntesen együttműködik egy csomó állam, és ha jön egy figyelmeztetés, akkor mondhatják azt, hogy majd kijavítják. Magyarország és Lengyelország viszont egészen máshogy viszonyul a dolgokhoz.

Igen rossz állapotban fekszik valaki az utcán, jön a mentő, és azt mondja, hogy segíteni akarok magán. Az illető azt feleli, egyrészt nincs semmi bajom, másrészt takarodjon innen. Van egy konfliktusos magatartás, nem fogadják el a normák megszegésének tényét, ellenállnak és ebből kovácsolnak tőkét otthon. Olyan helyzet ez, amire nem készültek fel

– magyarázta.

Ami a jövő évi választásokat illeti, Balázs Péter szerint Karácsony Gergely egy tehetséges fiatal politikus, aki most kipróbálhatja magát, de az még nem világos, hogy a felek pontosan hogyan képzelik el ezt a szerepet.

Az ellenzéki összefogást mi sem értjük, hogyan érthetné a választó

– mondta, hozzátéve, hogy egy lépéssel közelebb vagyunk a megoldáshoz, de minél több pártnak kellene összefognia minél egyszerűbb felállásban, tehát közös listára lenne szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik