Nagyvilág

Stephen Hawking tökéletes üzenetet fogalmazott meg a depressziósoknak

Szerdára virradóan meghalt Stephen Hawking, a valaha élt legnagyobb elme.

A tudós nem sokkal a 76. születésnapja előtt egy londoni tudományos konferencián beszélt a depresszióról, írja az Indy100.

Hawking párhuzamot állított a fekete lyuk és a depresszió között, az üzenetével pedig reményt próbált adni a mentális problémákkal küzdő egyéneknek.

Mint mondta,

a mai lecke üzenete, hogy a fekete lyukak nem annyira feketék, mint ahogy lefestik őket. Nem azok az örök börtönök, amiknek korábban hitték őket. A dolgok kijuthatnak a fekete lyukon kívülre és akár egy másik univerzumba is. Tehát ha úgy érzed, hogy fekete lyukban vagy, gondolj arra, mindig van kiút.

A 400 fős közönség előtt az életében elért eredményekről is ejtett néhány szót, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy 21 éves korában amiotrófiás laterálszklerózist, vagyis ALS-t diagnosztizáltak nála, ami miatt mozgásképtelenné vált.

Bár szerencsétlen voltam, amiért beteg lettem, de nagyon szerencsés voltam minden másban. Szerencsés azért, mert az elméleti fizikában dolgozhattam egy izgalmas időben, ami azon kevés területek egyike, ahol a fogyatékosságom nem jelentett súlyos hátrányt. Mindegy, milyen nehézségekkel nézel szembe, sose legyél ideges, mert minden reményt elveszthetsz, ha nem tudsz nevetni saját magadon és úgy általában az életen

– tanácsolta a tudós, aki 2002-ben azt is elárulta, milyennek képzeli a sírfeliratát.

Hawking legbölcsebb gondolatait itt olvashatja, az életét összefoglaló fotókat itt találja, arról pedig itt írtunk, hogy mit mondott korábban a saját haláláról.

„Egy géniusz volt és a kedvenc Simpson-karakterem” - Így emlékezik a világ Stephen Hawkingra
A modern tudományos világ egyik legismertebb alakja 76 évesen távozott az élők soraiból.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik