Nagyvilág
(FILES) This file picture taken on August 18, 2002 shows Stephen Hawking, the world-renowned physicist, delivering his lecture in Beijing. 
Millions of Chinese mourned Stephen Hawking on March 14, 2018, bidding farewell to a "giant star" admired in China for stoically rising above physical disability and for reaching out to Chinese fans on social media. / AFP PHOTO / -

Stephen Hawking azt kérte, ez a felirat álljon a sírján

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 14. 11:17

Korábban a témában:

A 76 éves korában elhunyt Stephen Hawking már a 2000-es évek elején elárulta, hogyan képzeli a sírfeliratát, írja az Independent.

A modern tudományos élet legkiemelkedőbb alakja azt szerette volna, ha a Hawking-egyenlet szerepelne a sírkövén.

Ez az egyenlet a professzor leglényegesebb felfedezésének minden elemét tartalmazza és pontosan fejezi ki, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék, csupán Hawking-sugárzásként ismert fényt bocsátanak ki.

A felfedezés nemcsak a fekete lyukak, hanem a világegyetem növekedésének és változásának értelmezésében is segített a tudóstársadalomnak. Az egyenlet a következő:

Hawking-egyenlet

Hawking még 2002-ben a 60. születésnapja alkalmából írt szerzeményében írta azt, szeretné, ha ez a formula állna a sírkövén.

A tudós legbölcsebb gondolatait itt olvashatja, az életét összefoglaló fotókat itt találja, arról pedig itt írtunk, hogy mit mondott korábban a saját haláláról.

(FILES): In this file photo taken on October 19, 2016 (FILES) In this file photo taken on October 19, 2016, British scientist Stephen Hawking attends the launch of The Leverhulme Centre for the Future of Intelligence (CFI) at the University of Cambridge, in Cambridge, eastern England. 
Renowned British physicist Stephen Hawking has died at age 76, a family spokesman said Wednesday, March 14, 2018. We are deeply saddened that our beloved father passed away today," professor Hawking's children, Lucy, Robert, and Tim said in a statement carried by Britain's Press Association news agency. "He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years."
 / AFP PHOTO / STR
„Egy géniusz volt és a kedvenc Simpson-karakterem” - Így emlékezik a világ Stephen Hawkingra
A modern tudományos világ egyik legismertebb alakja 76 évesen távozott az élők soraiból.

Kiemelt kép: AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Málaga, 2019. január 22.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak munkagépekkel 2019. január 22-én a dél-spanyolországi Málaga közelében, ahol egy kétéves spanyol kisfiú, Julen Rosello egy illegálisan fúrt, jelzés nélküli, legalább 110 méter mély kútba zuhant egy hegyvidéki farmon január 13-án. A mérnökök egy másfél méter átmérőjű, 60 méter mély lyukat fúrnak a kemény talajba párhuzamosan a kúttal, ezután pedig vízszintesen próbálnak átfúrni a kútba, hogy kimentsék a gyermeket.
MTI/EPA/EFE/Daniel Perez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.