Nagyvilág

Mutatjuk, mennyire veszélyes a kerület, amitől Lázár János retteg

Tényleg elég nagy port kavart fel Lázár János ártatlan videója, amelyben a miniszter Bécs egyik, Favoriten nevű városrészében sétálgatva arról beszél, hogy ha beengedjük a bevándorlókat, akkor Budapest is hasonlóan koszos és veszélyes lesz.

A videón természetesen mindenki felháborodott, ami nem is csoda, ha Magyarországra jött volna egy osztrák miniszter ugyanezt tenni, most nem az ENSZ, hanem Ausztria ellen harcolnánk.

Lázár védelmére szinte azonnal megindult a kormányzati sajtóban a munka, hogy bebizonyítsák, Bécs igenis veszélyes hely. Ezzel természetesen egy probléma van, hogy Moszullal szemben Bécs a magyarok nagy része számára megközelíthető hely, sokan jártak is már ott, és látták, hogy mondjuk Budapest hogyan viszonyul hozzá.

De nem is ez a lényeg. Bécs alapvetően biztonságos hely, és ezt a nagy statisztikai oldalak is így értékelik. A Safearound szerint ez a harmadik legbiztonságosabb főváros, de a legélhetőbb fővárosok listáját is rendszeresen megnyeri.

Szerencsére a bécsi Vienna.at a honlapján gyűjti a statisztikákat a bűnesetek pontos helyéről, ezért meg tudjuk nézni, hogy az adott kerületekben pontosan mennyi bűneset történik.

Most a 2017-es bűnesetekről készítettünk képmentéseket, mert a 2018-as évben még nem vagyunk eléggé benne. A statisztikák a rendőrség jelentéseire támaszkodnak, és nem a szövetségi statisztikai adatokra. Minden egyes pont egy külön bűncselekményt jelent, és azt mutatja meg, hogy hol történt. Favoriten a kép közepén, lent található.

Rablások:

 

Lopások, betörések:

 

Gyilkosságok:

 

Drogtúladagolások:

„Itt láthatóan sokkal szegényebb a környezet, és sokkal több a bűnözés” – mondta a városrészről videójában Lázár, ehhez képest a térképeken az látszik, hogy ez nem igaz. Nem több, sőt, sok esetben kevesebb bűncselekményt tüntetnek fel Favoritenben, vagy a környékén. Gyilkosság például 2017-ben egyáltalán nem volt, 2016-ban, 2015-ben és 2014-ben pedig 1-1. De a bűncselekmények jellemző gócpontja a Dunához közelebbi részeken van. Ettől még Favoriten nem lesz Bécs legbiztonságosabb kerülete, sőt, de Leopoldstadtban és a belvárosban is több bűncselekmény történik, mint itt.

A kerületben egyébként valóban sok bevándorló él, rengeteg magyar is ide költözött ki. Megtaláltuk azt a férfit is, aki Lázár videójában is szerepelt, amikor arab bevándorlást emlegettek. A németül tökéletesen beszélő férfi egyébként látványosan sikh, semmi köze nincs az arabokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik