Nagyvilág

Bécsben bocsánatkérést várnak Lázártól

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 03. 08. 10:12

Gyakorlatilag az összes osztrák lap foglalkozott Lázár János rettegős videójával, amelyben Bécset a húsz évvel ezelőttinél veszélyesebb és koszosabb városnak írta le, hozzátéve, hogy erről a bevándorlók tehetnek.

Lázár videójára az osztrák és különösen a bécsi politikusok általában felháborodással reagáltak. Erről a Der Standard számolt be. Bécs gazdasági tanácsosa, az SPÖ színeiben politizáló Renate Brauner (SPÖ) a „legélesebben” tiltakozott városának olyan beállítása miatt, ahogy azt Lázár tette – erről a 24.hu is beszámolt már.

A bécsi alpolgármester, a Zöldeket képviselő Maria Vassilakou is egy „Bécs-szeretetről” (wienliebe) és „Favoriten-büszkeségről” (favoritenpride) szóló Facebook-posztot küldött Lázárnak, aki Bécs Favoriten nevű kerületében sétálva beszélt a város lepusztulásáról.

A kerületi elöljáró, az SPÖ-s Marcus Franz szerint Favoriten egy gyönyörű kerület, ahol az emberek nagyon szeretnek élni, szerinte az ő kerületének Lázár-féle kritikája eltúlzott. Az SPÖ bécsi tartományi titkára, Barbara Novak bocsánatkérést követelt Lázártól és Sebastian Kurz kancellár (néppárti kancellár) és Hans-Christian Strache (szabadságpárti alkancellár) „barátairól” beszélt.

Lázár videója kínos helyzetbe hozta tényleg a Szabadságpártot, amelynek vezetője, Strache nemrég még Orbán Viktorra irigykedett – amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk. Most az FPÖ ugyan hangsúlyozta, hogy korábban a szociáldemokraták (SPÖ) és a zöldek városházi koalíciója tényleg rossz irányba vitt sok dolgot, de Dominik Nepp alpolgármester szerint a videó „nem megfelelő” és a szomszédos ország barátsághoz nem igazán illő, pontosabban „nem az udvariasság szellemében” született.

A Die Presse elemzésének azt a címet adta, hogy „Bécset ócsárolja az Orbán-párt a választási kampányban”. A legtekintélyesebb osztrák napilap bevezető soraiban fel is tette a kérdést: „Ideges lett Orbán Viktor az április 8-ai magyar parlamenti választások előtt?” Mindenesetre a Die Pressének úgy tűnik, hogy Orbán „jobboldali-nacionalista” pártja számára minden eszköz jogosnak tűnik, amivel a migrációt a választási kampány hajrájában napirenden tarthatja és újabb szavazatokat szerezhet vele. Emiatt a Fidesz akár még a szomszédjaival is vállalja, bekalkulálja a politikai vitát – véli a bécsi lap.

A Die Presse kiemeli ugyanakkor, hogy a Jobbik, amely most szerinte mérsékeltebb hangot üt meg, és amelyet „egykori szélsőjobboldali pártnak” nevez, méltatlannak nevezte a Lázár-videót.

Világhír

Mindeközben a hír Kínáig, pontosabban Hongkongig is elért: a South China Morning Post (SCMP) szerint „gyújtogató”, illetve „bujtogató” hangvétellel beszélt a magyar kancelláriaminiszter, aki Bécset meglátogatva „koszosnak és szegénynek” nevezte a várost. A hongkongi lap megjegyzi, hogy Lázár annak az Orbán Viktornak a kabinettagja, akit az ENSZ emberi jogi vezetője (főbiztosa) rasszistaként ítélt el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.