Nagyvilág

Bécsben bocsánatkérést várnak Lázártól

Gyakorlatilag az összes osztrák lap foglalkozott Lázár János rettegős videójával, amelyben Bécset a húsz évvel ezelőttinél veszélyesebb és koszosabb városnak írta le, hozzátéve, hogy erről a bevándorlók tehetnek.

Lázár videójára az osztrák és különösen a bécsi politikusok általában felháborodással reagáltak. Erről a Der Standard számolt be. Bécs gazdasági tanácsosa, az SPÖ színeiben politizáló Renate Brauner (SPÖ) a „legélesebben” tiltakozott városának olyan beállítása miatt, ahogy azt Lázár tette – erről a 24.hu is beszámolt már.

A bécsi alpolgármester, a Zöldeket képviselő Maria Vassilakou is egy „Bécs-szeretetről” (wienliebe) és „Favoriten-büszkeségről” (favoritenpride) szóló Facebook-posztot küldött Lázárnak, aki Bécs Favoriten nevű kerületében sétálva beszélt a város lepusztulásáról.

A kerületi elöljáró, az SPÖ-s Marcus Franz szerint Favoriten egy gyönyörű kerület, ahol az emberek nagyon szeretnek élni, szerinte az ő kerületének Lázár-féle kritikája eltúlzott. Az SPÖ bécsi tartományi titkára, Barbara Novak bocsánatkérést követelt Lázártól és Sebastian Kurz kancellár (néppárti kancellár) és Hans-Christian Strache (szabadságpárti alkancellár) „barátairól” beszélt.

Lázár videója kínos helyzetbe hozta tényleg a Szabadságpártot, amelynek vezetője, Strache nemrég még Orbán Viktorra irigykedett – amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk. Most az FPÖ ugyan hangsúlyozta, hogy korábban a szociáldemokraták (SPÖ) és a zöldek városházi koalíciója tényleg rossz irányba vitt sok dolgot, de Dominik Nepp alpolgármester szerint a videó „nem megfelelő” és a szomszédos ország barátsághoz nem igazán illő, pontosabban „nem az udvariasság szellemében” született.

A Die Presse elemzésének azt a címet adta, hogy „Bécset ócsárolja az Orbán-párt a választási kampányban”. A legtekintélyesebb osztrák napilap bevezető soraiban fel is tette a kérdést: „Ideges lett Orbán Viktor az április 8-ai magyar parlamenti választások előtt?” Mindenesetre a Die Pressének úgy tűnik, hogy Orbán „jobboldali-nacionalista” pártja számára minden eszköz jogosnak tűnik, amivel a migrációt a választási kampány hajrájában napirenden tarthatja és újabb szavazatokat szerezhet vele. Emiatt a Fidesz akár még a szomszédjaival is vállalja, bekalkulálja a politikai vitát – véli a bécsi lap.

A Die Presse kiemeli ugyanakkor, hogy a Jobbik, amely most szerinte mérsékeltebb hangot üt meg, és amelyet „egykori szélsőjobboldali pártnak” nevez, méltatlannak nevezte a Lázár-videót.

Világhír

Mindeközben a hír Kínáig, pontosabban Hongkongig is elért: a South China Morning Post (SCMP) szerint „gyújtogató”, illetve „bujtogató” hangvétellel beszélt a magyar kancelláriaminiszter, aki Bécset meglátogatva „koszosnak és szegénynek” nevezte a várost. A hongkongi lap megjegyzi, hogy Lázár annak az Orbán Viktornak a kabinettagja, akit az ENSZ emberi jogi vezetője (főbiztosa) rasszistaként ítélt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik