Nagyvilág

Lázárt Bécs helyett Kőbányára küldték tanulmányútra

A német és osztrák lapok ízekre szedték a miniszter bécsi videóját.

Az állami hírügynökségnek is feltűnt, hogy a német és osztrák sajtó bő terjedelemben foglalkozott Lázár János Bécsben forgatott videójával.

Bécsbe ment rettegni Lázár János
Megnézte a bevándorlókat.

Az osztrák Der Standard szerint a bécsi városvezetés egyöntetűen háborodott fel a „drámai zenével manipulált” videón. Renate Brauner, a városi tanács tagja a Twitteren azt írta: a „sajnálatos módon idegenellenes” felvételen  tartalmilag hamis állítások hangzanak el.

Megdöbbentett és megrémített bennünket, hogy egy politikus ilyen módon becsmérli a szomszédos ország fővárosát. Személy szerint csak azt tudom kívánni a magyaroknak, hogy nekik is olyan városaik legyenek, mint Bécs

– fogalmazott az osztrák politikus. Barbara Novak, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi tartományi vezetője „teljességgel légből kapott ijesztgetésnek” nevezte a videót, amely az osztrák sajtó szerint Bécs Favoriten negyedében készült. Novak bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost. Dominik Nepp, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alpolgármestere szerint a videó szomszédos országok közötti baráti kapcsolatok fényében “nem volt éppen udvarias húzás”.

Az ausztriai magyarok az ellenpélda

A Die Tageszeitung című német lap arról írt, hogy az Ausztriát és Bécset jól ismerő magyarok körében visszatetszést keltett a felvétel, amely állításait semmiféle bizonyítékkal nem támasztja alá. A cikk szerint a magyarok már tavaly is nagyot nevettek, amikor Orbán Viktor azt ígérte, Magyarország 2030-ra meg fogja előzni Ausztriát. Fél évvel később Lázár János úgy érezte, figyelmeztetnie kell, nehogy Budapest Bécs színvonalára süllyedjen.

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
Eszük ágában sincs hazatérni a Lázár által lesajnált Ausztriából az ott dolgozó magyaroknak
Mert ott nagyon jó nekik. Magasabb bér, több szabadság, nincs robotolás, nem esik szét a család, 7 ezren már ott járatják iskolába a gyerekeiket.

A lap szerint a magyaroknak elegük van abból, hogy a fellendülés a kormányon levők luxuskiadásait, hatalmuk megőrzését szolgálja, amit mutat az is, hogy az ellenzék jelöltje nagy fölénnyel nyerte a polgármester-választást, éppen Lázár városában.

A Die Tageszeitung azt javasolta Lázár Jánosnak, hogy a bécsi 10. kerület helyett érdemes lenne Budapest X. kerületébe, Kőbányára ellátogatnia, ahol jól láthatók a magyar kormány szociális ridegségének jelei.

Ironikus módon ebben a városrészben is magas a külföldiek aránya: népes kínai közösség él itt békében a magyarokkal, és a bevándorlás nem gondot jelent, hanem inkább segítséget nyújt a szegénység elleni küzdelemben.

A Die Welt című német napilap megjegyezte: a felvételen mutatott utcán a valóságban – a magyar politikus szavaival ellentétben – nincs sem piszok, sem rendezetlenség. Az újság kiemelte, hogy Orbán Viktor szinte kizárólag az idegenellenes retorikára alapozza választási kampányát. A lap Lázárt a magyar menekültpolitika keményvonalasának nevezte.

Lázár no-go zónájában él a bécsi magyarok nagy része
Lázár János után elmentünk a retteget bécsi városrészbe, Favoritenbe, ahol találkoztunk a Lázár-videó egyik szereplőjével is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik