Belföld
Budapest, 2017. november 12.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lázár: Nincs, ami elronthatná az osztrák-magyar kapcsolatokat

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2018. 03. 08. 14:23

Hosszasan mosakodott a miniszter a rendkívül kínos ausztriai látogatása után, de megállta, hogy beszóljon Tarlósnak. Kormányinfó 111.
Korábban a témában:

Egy héttel az előző után, szokatlanul sűrűn, megint Kormányinfót tartott Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Rövid ENSZ-ezés és migránsozás után rá is tért a fontos témákra.

Az Európai Bíróság döntött a zsebszerződésekről, ami a külföldiek hazai földszerzésével kapcsolatos. Az EB szerint nem felel meg az uniós jognak a magyar törvény, most pedig minden eszközt meg akar a kormány ragadni, hogy a külföldiek ne szerezzenek földet. Lázár szerint 600 ezer hektár földet sikerült megvédeni. (Ezután volt egy vicces színjáték, hangos kopogást lehetett hallani a teremben. Lázár elmondta, ez az Országház százéves fűtési rendszerének hangja.)

Jött a szürreális rész: Lázár szerint politikai állásfoglalást tett közzé az Európai Bizottság, mint országjelentést. Szerinte mindig konstruktív a kormány Brüsszelben, ami az utóbbi évek harcos unióellenességét tekintve masszív hazugság. A jelentést persze komolyan veszi a jelentést. Tavaly is ezt tette a kormány, reflektált a közbeszerzési rendszer változásaira. Ezért a miniszter szerint röhej, hogy a korrupció miatt támadják az országot eközben, ez politikai kampány. A hatósági árszabást még mindig nem ismeri el a jelentés, ami a nagyvállalatok mellett áll.

A romák helyzetével kapcsolatos megjegyzéseket korrektnek tartjuk.

Pozitív trendeket látnak az óvodáztatás, iskoláztatás és közétkeztetés terén. Akik a jelentést írják, „azok nem szeretik a mostani Magyarországot”, Lázár szerint a Fidesz ellenfelei írják a jelentéseket, nem a Fidesz tipikus szavazói ők. Ez a bizottság hitelességét vonja kétségbe.

Bécs várában

Lázár beszélt az új osztrák kancelláriaminiszterrel arról, milyen nagyszerű dolog a Facebook. Tisztázták, hogy kedden magánlátogatás keretében járt Bécsben, ez nem érinti a kétoldali kapcsolatokat. Annyira jó állapotban vannak az osztrák-magyar kapcsolatok, hogy nincs, ami el tudná ezt rontani. Tabuk sincsenek a két ország kapcsolatában, Bécs jó példa, szeretünk tőlük tanulni. Amikor ő Bécsben járt, bemutatta magánemberként a tapasztaltakat, de senkit sem akart megbántani, csak megvilágítani a bevándorlás következményeit. Ez nem bécsi jelenség, más európai nagyvárosokban is van ilyen, ráadásul csak Bécs egy kerületéről beszélt, nem az egész városról.

Elsősorban Magyarországnak szólt a felhívás.

Ki kell emelni, hogy az Origo kormánypárti újságírója megkérdezte, miért szedte le a Facebook a videót, mire Lázár elmagyarázta neki a közösségi oldal működését. Voltak még amúgy teljesen értelmezhetetlen kormányoldali újságírói kérdések, pl. Lázár mit szól egy fejkendő nélküli, bíróság elé állított TEHERÁNI nő ügyéhez. Arra a kérdésre, hogy hány kebabos kell egy városban, hogy már veszélyesen soknak számítson a migráns, Lázár azt felelte, ő vásárhelyi városatyaként 10 évet ölt bele a deszegregációba.

Orbán Viktor amúgy csak annyit kérdezett Lázártól, hol ivott kávét és hol evett Bécsben, nem értékelte a videót.

Egy kérdés erejéig felmerült, hogy a 24.hu megtalálta a Lázár videójában szereplő turbános úriembert, valamint videónkban több cáfolat is volt az anyagunkban. Lázár azzal reagált, hogy statisztikák szerint nőtt a bűncselekmények száma Bécsben, főleg Favoritenben. Summázva az egészet, abszolút nem bánta meg a videót, még úgy sem, hogy Tarlós István azt mondta, háttérbe kéne vonulnia a vásárhelyi vereség és a bécsi videó után.

Lázár no-go zónájában él a bécsi magyarok nagy része
Lázár János után elmentünk a retteget bécsi városrészbe, Favoritenbe, ahol találkoztunk a Lázár-videó egyik szereplőjével is.

Vásárhely

Lázár nem tartja méltányosnak, hogy Márki-Zay Péter polgármester felmentette a 40 éve szolgáló hódmezővásárhelyi jegyzőt. Hozzátette, a választópolgárok Márki-Zayt választották, és megkérte a helyieket, hogy ne háborúzzanak, próbáljanak együttműködni. Több kérdést is kapott a baráti médiától, ami Márki-Zayt próbálta csépelni, hitelteleníteni, de Lázár amúgy nagyrészt szűkszavúan reagált. Márki-Zayt amúgy felvették az időpontkérők közé, akik Orbánnal találkoznának.

Apróságok

Jászberény elkerül utat kap, Miskolc Y-hidat. Az ENSZ pedig migránsokat akar idehozni Lázár szerint, pedig ez egy szóval sincs benne a közös dokumentumban. A miniszter úgy tudja, elindult a vastagbélrákszűrési program, zajlanak a tenderek, az uniós pénzekkel 2022-ig kell elszámolni. A végére pedig nóta következzen:

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.