Belföld

Lázár: Nincs, ami elronthatná az osztrák-magyar kapcsolatokat

Hosszasan mosakodott a miniszter a rendkívül kínos ausztriai látogatása után, de megállta, hogy beszóljon Tarlósnak. Kormányinfó 111.

Egy héttel az előző után, szokatlanul sűrűn, megint Kormányinfót tartott Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Rövid ENSZ-ezés és migránsozás után rá is tért a fontos témákra.

Az Európai Bíróság döntött a zsebszerződésekről, ami a külföldiek hazai földszerzésével kapcsolatos. Az EB szerint nem felel meg az uniós jognak a magyar törvény, most pedig minden eszközt meg akar a kormány ragadni, hogy a külföldiek ne szerezzenek földet. Lázár szerint 600 ezer hektár földet sikerült megvédeni. (Ezután volt egy vicces színjáték, hangos kopogást lehetett hallani a teremben. Lázár elmondta, ez az Országház százéves fűtési rendszerének hangja.)

Jött a szürreális rész: Lázár szerint politikai állásfoglalást tett közzé az Európai Bizottság, mint országjelentést. Szerinte mindig konstruktív a kormány Brüsszelben, ami az utóbbi évek harcos unióellenességét tekintve masszív hazugság. A jelentést persze komolyan veszi a jelentést. Tavaly is ezt tette a kormány, reflektált a közbeszerzési rendszer változásaira. Ezért a miniszter szerint röhej, hogy a korrupció miatt támadják az országot eközben, ez politikai kampány. A hatósági árszabást még mindig nem ismeri el a jelentés, ami a nagyvállalatok mellett áll.

A romák helyzetével kapcsolatos megjegyzéseket korrektnek tartjuk.

Pozitív trendeket látnak az óvodáztatás, iskoláztatás és közétkeztetés terén. Akik a jelentést írják, „azok nem szeretik a mostani Magyarországot”, Lázár szerint a Fidesz ellenfelei írják a jelentéseket, nem a Fidesz tipikus szavazói ők. Ez a bizottság hitelességét vonja kétségbe.

Bécs várában

Lázár beszélt az új osztrák kancelláriaminiszterrel arról, milyen nagyszerű dolog a Facebook. Tisztázták, hogy kedden magánlátogatás keretében járt Bécsben, ez nem érinti a kétoldali kapcsolatokat. Annyira jó állapotban vannak az osztrák-magyar kapcsolatok, hogy nincs, ami el tudná ezt rontani. Tabuk sincsenek a két ország kapcsolatában, Bécs jó példa, szeretünk tőlük tanulni. Amikor ő Bécsben járt, bemutatta magánemberként a tapasztaltakat, de senkit sem akart megbántani, csak megvilágítani a bevándorlás következményeit. Ez nem bécsi jelenség, más európai nagyvárosokban is van ilyen, ráadásul csak Bécs egy kerületéről beszélt, nem az egész városról.

Elsősorban Magyarországnak szólt a felhívás.

Ki kell emelni, hogy az Origo kormánypárti újságírója megkérdezte, miért szedte le a Facebook a videót, mire Lázár elmagyarázta neki a közösségi oldal működését. Voltak még amúgy teljesen értelmezhetetlen kormányoldali újságírói kérdések, pl. Lázár mit szól egy fejkendő nélküli, bíróság elé állított TEHERÁNI nő ügyéhez. Arra a kérdésre, hogy hány kebabos kell egy városban, hogy már veszélyesen soknak számítson a migráns, Lázár azt felelte, ő vásárhelyi városatyaként 10 évet ölt bele a deszegregációba.

Orbán Viktor amúgy csak annyit kérdezett Lázártól, hol ivott kávét és hol evett Bécsben, nem értékelte a videót.

Egy kérdés erejéig felmerült, hogy a 24.hu megtalálta a Lázár videójában szereplő turbános úriembert, valamint videónkban több cáfolat is volt az anyagunkban. Lázár azzal reagált, hogy statisztikák szerint nőtt a bűncselekmények száma Bécsben, főleg Favoritenben. Summázva az egészet, abszolút nem bánta meg a videót, még úgy sem, hogy Tarlós István azt mondta, háttérbe kéne vonulnia a vásárhelyi vereség és a bécsi videó után.

Lázár no-go zónájában él a bécsi magyarok nagy része
Lázár János után elmentünk a retteget bécsi városrészbe, Favoritenbe, ahol találkoztunk a Lázár-videó egyik szereplőjével is.

Vásárhely

Lázár nem tartja méltányosnak, hogy Márki-Zay Péter polgármester felmentette a 40 éve szolgáló hódmezővásárhelyi jegyzőt. Hozzátette, a választópolgárok Márki-Zayt választották, és megkérte a helyieket, hogy ne háborúzzanak, próbáljanak együttműködni. Több kérdést is kapott a baráti médiától, ami Márki-Zayt próbálta csépelni, hitelteleníteni, de Lázár amúgy nagyrészt szűkszavúan reagált. Márki-Zayt amúgy felvették az időpontkérők közé, akik Orbánnal találkoznának.

Apróságok

Jászberény elkerül utat kap, Miskolc Y-hidat. Az ENSZ pedig migránsokat akar idehozni Lázár szerint, pedig ez egy szóval sincs benne a közös dokumentumban. A miniszter úgy tudja, elindult a vastagbélrákszűrési program, zajlanak a tenderek, az uniós pénzekkel 2022-ig kell elszámolni. A végére pedig nóta következzen:

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik