Nagyvilág

Tagadja a megölt újságíró utolsó cikkében szereplő olasz, hogy köze lenne a maffiához

Antonino Vadala azt állítja, hogy összekeverik egy hasonló nevű férfival.

Interjút adott a Korzár című szlovák lapnak Antonino Vadala, az az olasz vállalkozó, akivel a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkében foglalkozott.

A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

Vadala az interjúban tagadta, hogy bármi köze lenne az olaszországi szervezett bűnözéshez, bár a cikkben szerepel, hogy az olasz hatóságok látókörébe került, mivel egy gyilkossággal gyanúsított maffiózót bújtatott. Ám a Szlovákiában tevékenykedő vállalkozó szerint egy másik Antonino Vadaláról van szó, aki ugyanúgy Bova Marinában született, mint ő, csak nem 1975-ben, hanem 1952-ben, de ő már elhunyt, és nem is áll vele rokoni kapcsolatban. Szerinte Ján Kuciak tévedett, félretájékoztatták, hogy besározzák a nevét.

Az Aktuality portál, ahol a megölt újságíró dolgozott, kedden arról számolt be, hogy birtokába került egy levelezés a római szlovák nagykövetség és az olasz maffiaellenes nyomozóigazgatóság között, eszerint a szlovák hatóságokat már 2013-ban tájékoztatták arról, hogy Antonino Vadalának kapcsolatai vannak a szervezett bűnözés legbefolyásosabb képviselőivel.

A levelezésből kiderül, hogy a szlovák rendőrség nyomozást folytatott az uniós alapok felhasználásáról, amiben érintettek voltak olasz állampolgárok is. Szlovákia olaszországi rendőrségi attaséja nyolc embert említett, akiket a szlovák rendőrség meggyanúsított azzal, hogy kapcsolatban állnak a ’Ndrangheta-val.

Egy következő megkeresésben a szlovákok már kifejezetten Vadala után érdeklődtek, aki becsaphatott más vállalkozókat, illetve mezőgazdasági céget vásárolt, és vissza nem térítendő uniós támogatást igényelt. Idéznek még egy levelet, amely szerint Vadala klánt alapított Szlovákiában. Az olasz maffiaellenes hatóság válaszában részletesen tájékoztatta a szlovák rendőrséget az érintett személyekről, és ugyancsak megemlítették Vadalával kapcsolatban, hogy részt vett Dominico Ventura bújtatásában.

A Korzárnak adott interjúban azonban a vállalkozó ezt is tagadta. Kerek-perec kijelentette: vele és rokonaival, Sebastiano és Bruno Vadalával kapcsolatban nem küldtek az olasz szervek semmilyen figyelmeztetést Szlovákiába. Azt ugyan olasz barátaitól megtudta, hogy arról informálódtak, honnan szerezték egyes olasz személyek a pénzüket és mivel foglalkoznak, de „soha nem küldtek olyasmit, hogy vigyázat, ezek itt maffiózók” – állította Vadala.

Megerősítette, hogy ismeri Róbert Madejt, a kormányzó Smer párt képviselőjét, de még azokból az időkből, amikor nem volt politikus. Madej jogi kérdésekben és cégalapításokban segédkezett Vadalával. Azt is elismerte, hogy ismerik egymást Mária Troškovával, Robert Fico miniszterelnök főtanácsnokával, de tagadta, hogy egy párt alkottak volna – noha Troškova édesanyja ezt állítja. Vadala szerint azonban inkább olyanok a huszonéves nővel, mint a testvérek. Ugyancsak megerősítette, hogy barátjaként tekint Viliam Jasaňra, a szlovák biztonsági tanács titkárára, aki tisztségéből eredően titkosított információkhoz is hozzáfér. (Paraméter, Új Szó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik